Ο δανεισμός και ο… θερισμός;


Σε «κακές τράπεζες» (bad banks) ξεφορτώνουν οι ελληνικές τράπεζες τα «κόκκινα δάνεια», αναθέτοντας τη διαχείρισή τους ακόμη και σε ιδιώτες και σε ξένα «κοράκια».
Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν πάρει δεκάδες δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους, τα οποία μάλιστα έχουν εγγραφεί στο δημόσιο χρέος της χώρας, δεν φαίνονται διατεθειμένες να στηρίξουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Αντίθετα, τα οδηγούν τώρα σε νέες, χειρότερες περιπέτειες.
Η εξέλιξη αυτή θα έχει δραματικές συνέπειες για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που σε συνθήκες μνημονιακής ύφεσης αδυνατούν να βρουν σανίδες σωτηρίας και διαφυγής. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την πιθανή άρση του παγώματος των πλειστηριασμών και την πλήρη απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, η αγωνία ενός μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού κορυφώνεται και γίνεται πλέον απόγνωση.
Με καλπάζοντα ρυθμό τα δάνεια, στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά, μετατρέπονται σε μη εξυπηρετούμενα-«κόκκινα» και ήδη ξεπερνούν τα 70 δισ. ευρώ! Χρηματικά ποσά που χορηγήθηκαν –τα περισσότερα– σε συνθήκες ανάπτυξης και σχετικής ευημερίας, από ευυπόληπτους τραπεζικούς οργανισμούς και υπό τον έλεγχο ενός κράτους δικαίου, και τα περισσότερα έχουν ήδη επιστρέψει δι’ άλλης οδού στους ίδιους τους πιστωτές, γίνονται τώρα βρόχος σε χέρια αδίστακτων εισπρακτικών εταιριών και στυγνών εκβιαστών.
Παράλληλα (άσχετη λεπτομέρεια;), σύμφωνα με προχθεσινά δημοσιεύματα, η τρόικα ζήτησε την άμεση κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Η ελληνική πλευρά πρότεινε να διατηρηθεί τουλάχιστον για ένα έτος, έστω και με μειωμένους συντελεστές, αλλά η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από την τρόικα.
* Από τον περασμένο Ιούλιο η κυβέρνηση εκδήλωσε την… κροκοδείλια ανησυχία της για τα «κόκκινα δάνεια» χαρακτηρίζοντάς τα «βραδυφλεγή και εν εξελίξει ανεξέλεγκτη βόμβα στα θεμέλια του οικονομικού συστήματος της χώρας» (η πρόβλεψη ήταν ότι το 2014 θα πλησιάσουν το 50%). Στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος ζήτησαν –τότε– με εισήγησή τους «να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για κούρεμα των δανείων, παράλληλα με την εκκίνηση της πρωτοβουλίας για τη μη συνέχιση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς». Προέβλεπαν, μάλιστα, ότι μπροστά στο ενδεχόμενο γενναίων κουρεμάτων στα δάνειά τους, πολλοί Έλληνες θα έσπευδαν να αποπληρώσουν μέρος των χρεών τους προκειμένου να αποφύγουν τον νέο «Τειρεσία» (που στήθηκε με βάση το βρετανικό πρότυπο) και να σώσουν τα σπίτια τους.
Ζαχαρίας Ρουστάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: