Η ΕΛΛΑΔΑ "ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ" ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ "ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ"


Εκτύπωση
alt
(Κυρ. 2/11/13 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ
Ερ: Πως σχολιάζετε τις δολοφονίες έξω από τα γραφεία της ΧΑ και ποια συμπεράσματα βγάζετε;
    Οι επαγγελματικές και καλά σχεδιασμένες δολοφονικές επιθέσεις έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής συνιστούν αποτρόπαια εγκλήματα, τα οποία δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το αντιφασιστικό κίνημα και πολύ περισσότερο με τη δικαιολογημένη οργή του ελληνικού λαού για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
    Λίγες ώρες μετά τις δολοφονικές επιθέσεις δεν έχω όλες εκείνες τις πληροφορίες για να επιχειρήσω μια σχετικά πιο ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων.
    Θα έλεγα, όμως, ότι η χώρα μας, η οποία έχει καταστεί πειραματόζωο μνημονιακής οικονομικοκοινωνικής λεηλασίας, είναι πιθανόν να επιχειρείται από εγχώρια και ξένα κέντρα να καταστεί και χώρος για ένα νέο πείραμα της «στρατηγικής της έντασης και του αίματος», με στόχο να ανακοπούν οι επικείμενες προοδευτικές εξελίξεις στον τόπο.

    Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, επιμένοντας στις μνημονιακές πολιτικές διάλυσης της οικονομίας και της κοινωνίας και μετατροπής της χώρας σε «προτεκτοράτο» και «μπανανία», καθίσταται όλο και πιο επικίνδυνη για τον τόπο, το λαό και τη δημοκρατία.
    Η απαλλαγή της χώρας μας από τις νεοαποικιακές πολιτικές και μια μεγάλη προοδευτική στροφή στην πορεία της γίνεται πλέον όρος για την επιβίωση του τόπου και του λαού, προϋπόθεση για οποιαδήποτε απόπειρα ανόρθωσης και ελπίδας.
    Ερ: Παρά τις εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ πάντως ότι η κυβέρνηση είναι τελειωμένη, εκλογές δεν φαίνονται στον ορίζοντα, ούτε ως λαϊκό αίτημα, ούτε ως αποτέλεσμα της αντιπολιτευτικής πίεσης. Πρόκειται για επίτευγμα της κυβέρνησης ή για δική σας αδυναμία;
      Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία έχει καταστεί ένας μεγάλος κίνδυνος για τη χώρα και δεν χωράει αμφιβολία ότι είναι τελειωμένη στη συνείδηση του ελληνικού λαού αλλά δυστυχώς έτοιμη για ένα νέο πακέτο εξουθενωτικών αντικοινωνικών μέτρων. Όπως δεν χωράει αμφιβολία ότι αν γίνονταν εκλογές τώρα, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήταν μόνο άνετη αλλά και σαρωτική. Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση αυτή δεν πρόκειται να πάει σε εκλογές αν δεν εξαναγκαστεί. Αυτό απαιτεί να ανταποκριθούμε ως ΣΥΡΙΖΑ θετικά σε μια διπλή αλληλένδετη πρόκληση: σε μια νέα ριζοσπαστικοποίηση της πολιτικής μας και στην κατάκτηση της ικανότητας να συμβάλλουμε αποτελεσματικά σε ένα μεγάλο ενωτικό εργατικό λαϊκό κίνημα.
      Ερ: Είναι έτοιμος να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Έχει απαντήσεις για το πού θα βρεθούν τα λεφτά για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του;
        Ο ΣΥΡΙΖΑ ασφαλώς και είναι έτοιμος να κυβερνήσει. Η ετοιμότητα, όμως, διακυβέρνησης δεν είναι μια για πάντα δεδομένη, ώστε κανείς να εφησυχάζει, αλλά μια υπόθεση υπό διαρκή κατάκτηση. Είναι μια συνεχής, ακατάπαυστη και σκληρή μάχη που πρέπει να τη δίνουμε συνεχώς και να βγαίνουμε νικητές.
        Ερ: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έκανε ποτέ πραγματική και σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα. Και ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να την κάνει. Εάν όμως ούτε αυτή έχει αποτέλεσμα μέχρι πού μπορεί να φτάσει για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του; Ακόμη και στην έξοδο από το ευρώ;
          Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση της χώρας, θα απομακρύνει άμεσα την τρόικα από την χώρα, θα ακυρώσει τα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας, θα προχωρήσει στη διαγραφή του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του χρέους, θα εθνικοποιήσει τις τράπεζες και θα εφαρμόσει πλήρως και απαρέγκλιτα το προοδευτικό του πρόγραμμα ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις, τις απειλές και τους όποιους εκβιασμούς των πιστωτών.
          Για τον ΣΥΡΙΖΑ η βούληση του ελληνικού λαού που θα εκφραστεί με τους αγώνες και τη ψήφο του για την υλοποίηση του προγράμματός μας αλλά και το συμφέρον του τόπου, βρίσκονται πάνω από τα όρια και τα πλαίσια που ενδεχομένως να θέσουν εκβιαστικά τα κατεστημένα της ευρωζώνης και οι πιστωτές. Η Ελλάδα με κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα κάνει, αν εκβιαστεί, άτακτο πισωγύρισμα όπως η Κύπρος.
          Ερ: Άκουσα προ καιρού τον κ. Τσίπρα να λέει ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μπορεί να βγάλουν όλες τις πλευρές κερδισμένες. Χρησιμοποίησε μάλιστα τη φράση «winwin». Λέει αλήθεια ο ΣΥΡΙΖΑ όταν υπόσχεται τέτοια πράγματα;
            Οι δανειστές της χώρας είναι σήμερα κατά κύριο λόγο κράτη και κεντρικές τράπεζες. Η διαγραφή του μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους και η ακύρωση των μνημονίων, μαζί με την ανάλογη αντιμετώπιση των παρεμφερών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λεγόμενος ευρωπαϊκός νότος, θα ήταν μια στρατηγική επωφελής ακόμα και για τον ευρωπαϊκό βορρά, αφού θα έδινε στην Ευρώπη ως σύνολο μια νέα μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση αλλά και μια μεγάλη ανάσα δικαιοσύνης.
            Ερ:  Πού θα κριθεί μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην αποτελέσει απλά μία αποτυχημένη παρένθεση και εκθέσει ιστορικά την αριστερά;
              Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί πρώτα απ’ όλα από την ακλόνητη αποφασιστικότητά της να στηριχθεί στους αγώνες του λαού και να προχωρήσει σε συγκρούσεις ακόμα και σε ρήξεις, εφ’ όσον χρειαστεί, με τα εγχώρια και ξένα κατεστημένα, προκειμένου να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το προοδευτικό της πρόγραμμα, ξεπερνώντας τις όποιες προσωρινές δυσκολίες.
              Ερ: Βλέπω ότι από τα αριστερά, ακόμη κι από το ΚΚΕ, σας προσάπτουν αναδίπλωση, μετά τη απόφασή σας να ψηφίσετε τελικά την αμφιλεγόμενη τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής και να αποδεχθείτε εμμέσως τη λογική του «συνταγματικού τόξου». Μήπως και η αριστερή πλατφόρμα μετακινηθεί τελικά προς συμβιβαστικές λογικές για χάρη του κυβερνητισμού;
                Έχω πει σε όλους τους τόνους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λάθος που έδωσε θετική ψήφο σε μια τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης κοινοβουλευτικών κομμάτων, η οποία συμπεριέλαβε το αυθαίρετο και αντισυνταγματικό έκτρωμα του άρθρου 187Α. Από κει και πέρα, δεν θα πρέπει από αυτό το «λάθος» να βγάλει κανείς εύκολα συμπεράσματα για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο για την «Αριστερή Πλατφόρμα». Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει μια μεγάλη ριζοσπαστική αριστερή έπαλξη. Διεκδικούμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Η κυβέρνηση, όμως, για μας δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσο για να αλλάξουμε την πατρίδα μας. Για μια Ελλάδα πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη. Μια ανασυγκροτημένη παραγωγική Ελλάδα, βαθιά δημοκρατική, προοδευτική και σοσιαλιστική.
                Ερ: Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να περιοριστούν οι εσωκομματικές διαφωνίες, γιατί κάνουν κακό στο κόμμα και μπορεί να του στερήσουν την ιστορική ευκαιρία να κερδίσει τις εκλογές. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη ή οδηγείται και ο ΣΥΡΙΖΑ στα μονοπάτια των αρχηγικών κομμάτων του παλιού δικομματισμού; Να γίνει κι αυτός «μαντρί» δηλαδή;
                  Οι διαφορές απόψεων στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν αποτέλεσαν αδυναμία. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις διαφορετικότητες και τη δημιουργική διαπάλη στις γραμμές του κατόρθωνε να αυτοδιορθώνει την πορεία του, να ριζοσπαστικοποιείται και να αναζωογονεί την πολιτική του. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η εσωκομματική δημοκρατία είναι το μεγάλο θεμέλιο, χωρίς το οποίο θα έχανε την κινητήρια δύναμή του. Δεν ξέρω να ζήτησε ποτέ ο Αλέξης Τσίπρας να επιβληθεί «σιωπητήριο» στο κόμμα. Αντίθετα, όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουμε το βαθιά δημοκρατικό και πολυτασικό χαρακτήρα του Κόμματος, στο οποίο θα συνυπάρχουν ελεύθερα οι διαφορετικές απόψεις αλλά και θα γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις της πλειοψηφίας. Χωρίς βαθιά δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να παίξει τον ανατρεπτικό ρόλο του.
                  Ερ: Υποστηρίζετε σθεναρά την κυβερνητική συνεργασία με τις δυνάμεις της αριστεράς, παρά την αρνητική τους στάση έως τώρα. Εάν δεν καταστεί εφικτό αυτό το σενάριο μήπως πρέπει να στραφεί ο ΣΥΡΙΖΑ και προς δυνάμεις, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η ΔΗΜΑΡ ή και πασοκογενείς δυνάμεις ώστε να συγκροτηθεί μία αντιμνημονιακή κυβέρνηση;
                    Ο τόπος χρειάζεται μια κυβέρνηση η οποία θα προχωρήσει σε ένα διπλό μέτωπο. Θα ακυρώσει από τη μια τα μνημόνια και τη λιτότητα και από την άλλη, θα εφαρμόσει ένα προοδευτικό πρόγραμμα με σοσιαλιστικό ορίζοντα. Προοδευτικό πρόγραμμα δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο με μια Ελλάδα χωρίς τρόικα και μνημόνια. Ακύρωση των μνημονίων, επίσης, χωρίς να συνοδεύεται από ένα συνεπές ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα είναι αδύνατη. Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση την οποία επιδιώκουμε, πρέπει να είναι κυβέρνηση της Αριστεράς και όχι ένας ιδεολογικός και πολιτικός αχταρμάς ούτε πλυντήριο για ιδιοτελείς επιδιώξεις.
                    Οι ηγεσίες που σήμερα εμποδίζουν τη συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς διαπράττουν ιστορικό λάθος και γρήγορα θα χάσουν ακόμα μεγαλύτερο έδαφος από το μεγάλο λαϊκό κύμα που ζητάει προοδευτική ανατροπή στη χώρα.
                    Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013


                    Δεν υπάρχουν σχόλια: