ΑΥΓΗ. Διέξοδος με δημοκρατία


Πολιτική διέξοδο με ενίσχυση και διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμώναποζητά ο τόπος για να απαλλαγεί από τη μέγγενη των Μνημονίων, που ευτελίζουν τις δημοκρατικές αξίες και συνθλίβουν την κοινωνία, αλλά και από τα σχέδια αποσταθεροποίησης, που εξυφαίνουν κλειστοί, στρατιωτικού τύπου μηχανισμοί.
Περισσότερη δημοκρατία και αλληλεγγύη είναι η απάντηση του λαϊκού κινήματος και της Αριστεράς στους μηχανισμούς του μίσους και τους πιστολέρο, που επιχειρούν να εγκλωβίσουν τη χώρα στον νόμο της ζούγκλας, που είναι πάντα νόμος του ισχυρού. Δεν θα τα καταφέρουν.
Ο λαός μας έχει μνήμη, κρίση αλλά και τη δύναμη να αποτρέψει προβοκατόρικες ενέργειες και να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων τα σκουπίδια της Ιστορίας. Η χώρα, για να ανασάνει, πρέπει να απαλλαγεί κι από τις συμπληγάδες της τρόικας, στις οποίες την έχει εγκλωβίσει η κυβέρνηση Σαμαρά, που διολισθαίνει >>>




σε νέες υποχωρήσεις, υπό το βάρος των εσωτερικών της κλυδωνισμών και τη δέσμευσή της άνευ όρων στο άρμα της Μέρκελ.

Κυβερνητικός εφιάλτης η άφιξη της τρόικας και τα νέα μέτρα

Νέα παράταση αναγκάστηκε να δώσει η κυβέρνηση στην κατάθεση του σχεδίου νόμου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, έπειτα από τον "τοίχο" των βουλευτών στον οποίο προσέκρουσε. Έτσι, παρά τις πιεστικές προθεσμίες που υπαγορεύει η κατάρτιση του προϋπολογισμού, τα... σπουδαία μετατίθενται για το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, με τους Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο να ελπίζουν ότι έως τότε θα έχει βρεθεί η "χρυσή τομή" μεταξύ των βουλευτών και των "δημοσιονομικών αναγκών" που προσδιορίζουν ο Γ. Στουρνάρας και η τρόικα.
Στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών ήδη φτάνουν οι πρώτες "ισοδύναμες προτάσεις" βουλευτών της Ν.Δ., στους οποίους έχει δώσει διορία έως αύριο το μεσημέρι να αντιπροτείνουν μέτρα με τα οποία θα αντικαταστήσει τις προβλέψεις του ισχύοντος σχεδίου νόμου. Εξάλλου την ανάγκη για περαιτέρω "διαβούλευση" με τους βουλευτές της συμπολίτευσης διαπίστωσαν οι δύο συγκυβερνώντες πολιτικοί αρχηγοί και προχθές το βράδυ, κατά τη διάρκεια της πεντάωρης σύσκεψης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξ ου και ο Ευ. Βενιζέλος, αλλά και ο Γ. Στουρνάρας, εξερχόμενοι του πρωθυπουργικού γραφείου, επιχείρησαν να καθησυχάσουν τους βουλευτές πως θα ενσωματωθούν στο νέο νομοσχέδιο όσο το δυνατόν περισσότερες από τις παρατηρήσεις και προτάσεις τους.

Παζάρι

Βεβαίως, η ουσία δεν πρόκειται να αλλάξει. Συγκλίνουσες πληροφορίες και από το οικονομικό επιτελείο αλλά και από συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά διατηρούν τα προσδοκώμενα έσοδα στα 2,9 δισ. ευρώ και οι διευθετήσεις που θα γίνουν θα είναι επιμέρους και πάντως ήσσονος σημασίας. Εξάλλου αυτό ζητούν και οι περισσότεροι "γαλάζιοι" βουλευτές, καθώς ο καθένας τους εκπροσωπεί και τα συμφέροντα των ψηφοφόρων του, όπως τουλάχιστον κατηγορούνται οι περισσότεροι εξ αυτών από συνομιλητές του Γ. Στουρνάρα.
Πάντως, οι όποιες τροποποιήσεις στο σχέδιο νόμου, που θα δοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, εκ νέου σε διαβούλευση την ερχόμενη Παρασκευή, συνδέονται απολύτως και με τους φόβους του πρωθυπουργικού επιτελείου για τη δεδηλωμένη της κυβέρνησης στη Βουλή. Η δικομματική κυβέρνηση διαθέτει μόλις 153 βουλευτές, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει "περιθώρια" για πολλές "ανταρσίες". Εξ ου και ο Γ. Στουρνάρας έχει λάβει την οδηγία από τους Αντ. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλο να... εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου με τα μέλη της Κ.Ο. της Ν.Δ., αλλά και του ΠΑΣΟΚ.
Κατά πληροφορίες, πάντως, ειδικά για τον φόρο των αγροτεμαχίων, αναμένεται αυτά να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες με αντίστοιχες επιβαρύνσεις: στην πρώτη κατηγορία θα περιλαμβάνονται τα αγροτεμάχια που δεν αφήνουν έσοδα στους ιδιοκτήτες τους, στη δεύτερη εκείνα που καλλιεργούνται με ήπιο τρόπο και στην τρίτη οι δενδροκαλλιέργειες.

"Όχι" στο χαράτσι

Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν το σενάριο διατήρησης του περίφημου "χαρατσιού" μέσω της ΔΕΗ. Καίτοι η τρόικα θα ήθελε τη διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος, λόγω της αυξημένης εισπραξιμότητας που διασφαλίζει η σύνδεση του φόρου με τον λογαριασμό του ρεύματος, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φοβήθηκαν τις κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις, ενώ ανοιχτά παραμένουν και τα θέματα αντισυνταγματικότητας.
Τέλος, το μέτωπο του φόρου στα ακίνητα δεν είναι το μόνο που τρομάζει την κυβέρνηση. Αν και χθες το βράδυ ξεκαθαρίστηκε ότι η τρόικα θα βρίσκεται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, οι εκπρόσωποι των δανειστών με διαρροές τους στο Reuters "απειλούσαν" να "παγώσουν" την άφιξή τους, δείχνοντας τη δυσαρέσκειά τους για την κυβέρνηση. Άλλωστε οι εκκρεμότητες δεν αφορούν μόνο τον φόρο ακινήτων, αλλά και προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. ευρώ (που εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο), όπως το "λουκέτο" των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, οι περαιτέρω απολύσεις (διαθεσιμότητες) στο Δημόσιο κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: