Η πορεία θανάτου της κυβέρνησης

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Αντίστροφη μάχη με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση, αφότου με τον πλέον κατηγορηματικό και σαφή τρόπο το ιερατείο των Βρυξελλών και του Βερολίνου, την προειδοποίησαν πως πρέπει να πάρει νέα σκληρά και επώδυνα μέτρα και πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν πρόκειται να επιχειρηθεί πρίν απο τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαίου.Έτσι αναπόδραστα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εισέρχεται σε....
βραδύνουσα πορεία θανάτου, δοθέντος ότι το κραυγαλέο άδειασμα που του κάνουν οι πιστωτές μας, αποδεικνύει ανάγλυφα, ότι είναι ένας ακόμα αναλώσιμος στα σχέδιά τους.

Προ ολίγων ημερών με μεθοδευμένες όπως πάντα διαρροές δια στόματος πρωτοκλασάτων υπουργών, το Μέγαρο Μαξίμου φωνασκούσε για δήθεν αδυσώπητη μάχη με την τρόικα και ήδη τώρα ετοιμάζει έντεχνα την ταπεινωτική αναδίπλωσή του. Και είναι αυτές οι δηλώσεις των κορυφαίων θιασωτών του μνημονίου όπως Στουρνάρας και Βρούτσης, που αποδεικνύουν ότι τα επερχόμενα μέτρα, θα είναι βάναυσα και ισοπεδωτικά. Είναι πιθανόν να μην αφορούν όλους καθολοκληρίαν τους έλληνες για να αποφευχθεί ο «οριζόντιος» χαρακτήρας τους, ωστόσο θα επηρεάσουν την πλειονότητα των ελλήνων και θα επιφέρουν αναπότρεπτα τεράστιο πολιτικό κόστος στην ήδη ασθμαίνουσα κυβέρνηση του μνημονίου. Με την γνωστή μέθοδο των διαρροών και εν συνεχεία διαψεύσεών τους, για να «γραδάρεται» η κοινή γνώμη και οι αντιδράσεις της, η κυβένηση σιγά σιγά με τους «λαγούς» της ανοίγει το ζέον θέμα του ασφαλιστικού, την μείωση των συντάξεων που θα προξενήσει ένα ακόμα σόκ στους ήδη καταληστευμένους απο την ομοβροντία των φόρων συνταξιούχους, ενώ σημαίνει και η πικρή ώρα της κρίσης για τις «ΕΑΣ», «ΕΛΒΟ» και «ΛΑΡΚΟ». Συνεπώς η διατυμπανιζόμενη κόκκινη γραμμή αμύνης έναντι της τρόικας απο την κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα «όχι σε νέα μέτρα», μεταλλάσσεται πλέον κατά τις γνωστές οββιδιακές μεταμοφρώσεις του Αντώνη Σαμαρά, «ΟΧΙ ΣΕ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ» που σημαίνει ΝΑΙ σε οιαδήποτε άλλα, αρκεί να μην έχουν οριζόντιο χαρακτήρα. Και πρός αυτή άλλωστε την κατεύθυνση το ΔΝΤ έδωσε το απαιτούμενο μαξιλαράκι στον Αντώνη Σαμαρά, καθώς στην ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσγικτον, εμφατικά αναφέρθηκε πως «αν χρειαστούν νέα μέτρα, αυτά δεν θα είναι οριζόντια».

Όμως και αν ακόμα προσωρινά ο πρωθυπουργός κατορθώσει να ξεπεράσει τον ύφαλο των νέων αναγκαίων οριζόντιων μέτρων, δεν αποφεύγει πλέον την βραδύνουσα πορεία θανάτου της πρωθυπουργικής του παρουσίας. Τα νέα «στοχευμένα» μέτρα που πιθανότατα θα εφαρμοστούν, μπορεί να επιφέρουν το τελειωτικό θανατηφόρο χτύπημα, αφού η κοινοβουλευτική ομάδα της «Νέας Δημοκρατίας» είναι καζάνι που βράζει και ολοένα και περισσότεροι βουλευτές της, διαμηνύουν μέσω του «λοχία» κ-ου Μπούρα, ότι εξαντλήθηκαν οι αντοχές της κοινωνίας, ότι δεν μπορούν να κατέβουν στις επαρχίες τους και πως δεν προτίθενται να ξαναυποστούν το ατιμωτικό μαρτύριο ψήφισης και νέων μέτρων.Οι δανειστές μας αξιώνουν μετρα ύψους 2 δις ευρώ για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Αλλά και αν ακόμα ο Αντώνης Σαμαράς επιτύχει μια μικρή «εκεχειρεία μαζί τους» παίρνοντας νέα μέτρα ύψους 1 δις ευρώ και πάλι δεν αποφεύγει την θανατηφόρα πορεία του. Ηδη απο την παρουσία του στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, οι ευρωπαίοι εταίροι του κατέστησαν ωμά σαφές, ότι δεν πρόκειται να αναλάβουν καμία πρωτοβουλία ανδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους πρίν τις ευρωεκλογές. Οιαδήποτε ενέργεια για το ελληνικό χρέος, είτε γίνει το ποθητό απο εμάς κούρεμα, είτε μετατροπή του σε ομολόγο 50-ετίας, είτε ακόμα επιστρατευτεί κάποιο άλλο εφεύρημα αναδιάρθρωσης, θα γίνει μετά τις ευροεκλογές του ερχόμενου Μαίου.

Δηλαδή αντί εν τοις πράγμασι οι ευρωπαίοι εταίροι νας, να υποστούν σοβαρό εκλογικό πλήγμα στις εκλογές του ευροκοινοβουλίου, δίνοντας λογαριασμό «γιατί η Ελλάδα δεν εξοφλά τις οφειλές της», μεταφέρουν την καυτή πατάτα της μη αναδιάρθωσης του χρέους στον Αντώνη Σαμαρά, που μέχρι τότε θα αναγκάζεται να παίρνει σκληρά και ανάλγητα μέτρα, υφιστάμενος την πλήρη πολιτική απαξίωση της ελληνικής κοινωνίας και σφυροκοπούμενος πολιτικά ανηλεώς.

Λαμβανομένου υπόψιν όλων των παραπάνων παραμέτρων, δεν είναι πλέον λίγοι οι υπουργοί, αλλά και οι σημαίνοντες πολιτικοί παράγοντες της «Νέας Δημοκρατίας», που εκτιμούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνησή του, όχι μόνον δεν είναι αξιόπιστοι συνομιλητές και συνεργάτες απο τους ευρωπαίους εταίρους μας για την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής τους, αλλά τουναντίον είναι μια ακόμα αναλώσιμη διακυβέρνηση της χώρας, με πρωθυπουργό του οποίου πλησιάζει η ημερομηνία λήξεως...

Αλλά σε ένα τέτοιο ζοφερό πολιτικό πλαίσιο για τους γαλάζιους, πολιτικά αλγεινή θα είναι και η τύχη του ηρακλέους της μνημονιακής οικονομικής μας πολιτικής Γιάννη Στουρνάρα. Αν και ο Αντώνης Σαμαράς έφυγε απο τις Βρυξέλλες με αδειανά χέρια, πήγε ωστόσο στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με την παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα. Ο συμβολισμός είναι μεγάλος και ενισχύει τις εκτιμήσεις που θέλουν τον υπουργό οικονομικών να ενσωματώνεται πλήρως στην «Νέα Δημοκρατία» και είτε να διεκδικεί την θέση της Μαρίας Δαμανάκη στην Κομισιόν ως επίτροπος, είτε μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο της Νεάς Δημοκρατίας, άμα και τη λήξει του Μνημονίου 2. Όπως και να έχει πάντως είναι γεγονός ότι ο Γιάννης Στουρνάρας, αποτελεί κεντρικό σημείο τριβής για την κυβέρνηση. Είναι ανεπιθύμητος τόσο απο τους βουλευτές της «Νέας Δημοκρατίας», όσο και απο τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σαν ο άνθρωπος που τους αποδομεί πολιτικά στην κοινωνία. Ενώ και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, εμφανίζεται να τόνισε εμφατικά στην τελευταία συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, προτού δώσουν την «προγραμματική τους συμφωνία» στον αέρα, την ανάγκη αναδόμησης του υπουργού οικονομικών. Εκ των πραγμάτων φαίνεται λοιπόν ότι ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνησή του, οδεύουν ανεπιστρεπτί σε βραδύνουσα πορεία θανάτου.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

http://harryklynn.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: