Τι γίνεται αν προηγηθούν οι δημοτικές εκλογές;


Short URL: http://wp.me/p3poUN-4fE

8-xristou_highhttp://www.avgi.gr
Του Δημήτρη Χρήστου
Είναι πολύ πιθανόν η κυβέρνηση να χάσει σύντομα την πλειοψηφία, καθώς τα μέτρα που διατάσσεται να λάβει είναι αδύνατον να γίνουν αποδεκτά από βουλευτές που κατοικούν και θέλουν να κατοικούν σε αυτή τη χώρα. Το ρεύμα αντίστασης στην υποδούλωση, την καταστροφή και τον αφελληνισμό της χώρας είναι σχεδόν αδύνατον να ανακοπεί. Είναι νομοτέλεια; Φυσικά και δεν είναι. Αν ήταν, σήμερα η γη θα ήταν κόκκινη, όπως τραγουδούσα ακούγοντας τη Μαρία Δημητριάδη. Πλην όμως η νομοτέλεια πήγε περίπατο και σήμερα ο καπιταλισμός μάς παίρνει και τα… σώβρακα. Όμως τούτη τη στιγμή η μεγίστη δυνατή ενότητα όλων των πατριωτικών δυνάμεων δεν είναι απλώς εκλογική ανάγκη (κυρίως για τον ΣΥΡΙΖΑ), αλλά κυριολεκτικάιστορική επιταγή.
ΑΝ ΟΜΩΣ οι κατάσχοντες τη χώρα καταφέρουν να κρατήσουν με νύχια και με δόντια αυτά τα ανδρείκελα στην εξουσία και φτάσουμε στις δημοτικές εκλογές πριν από τις βουλευτικές, έχει κανείς σκεφτεί σοβαρά πόσο σημαντικά θα είναι τα αποτελέσματα για την τελική πολιτική αναμέτρηση των εθνικών εκλογών; Φανταστείτε να πλησιάζει στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ το 40% και στις δημοτικές εκλογές να πάθει στραπάτσο; Όποιος ή όποιοι επιχειρήσουν να το φανταστούν είμαι βέβαιος ότι θα χάσουν τον ύπνο τους.
Όταν για παράδειγμα σε όλους σχεδόν τους δήμους της Β’ Αθηνών ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012 ήταν πρώτο κόμμα με ποσοστά κοντά και πάνω από το 30%, είναι πολιτικά υποχρεωμένος να διαχειριστεί αυτή την προίκα με αίσθημα ευθύνης, με λογική και τακτική συμμαχιών, χωρίς αφορισμούς και μικροκομματικά συμφέροντα, με σύνεση και αίσθηση της πραγματικότητας. Μιας πραγματικότητας σαφώς διαφορετικής από τις συνθήκες των εθνικών εκλογών, καθώς οι προσωπικότητες που θα κληθούν να αντιπροσωπεύσουν τους σχηματισμούς που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ παίζουν σημαντικό έως και καθοριστικό ρόλο στην τελική έκβαση.
ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ όπως ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ελπίδες που στηρίζει πάνω του σημαντικό μέρος του ελληνικού λαού, δεν δικαιούται να εγκλωβιστεί στα γρανάζια κομματικών μηχανισμών και προσωπικών φιλοδοξιών ή σκοπιμοτήτων που καμία σημασία δεν έχουν για την υπόλοιπη κοινωνία. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένη από τώρα να αντιληφθεί και να προετοιμαστεί αξιολογώντας τη συγκεκριμένη πιθανότητα, η οποία θα αποτελέσει και το κρίσιμο τεστ της μεγάλης μάχης. Οφείλει να αποδείξει πως όσα λέει για την ενότητα των πατριωτικών δυνάμεων τα εννοεί.
Ο χαρακτήρας των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ούτως ή άλλως, ποτέ δεν ήταν στενά κομματικός, καθώς, εκτός από τους κομματικούς μηχανισμούς, υπάρχουν χιλιάδες προοδευτικοί πολίτες που ψήφισαν ή θέλουν να εμπιστευτούν τον ΣΥΡΙΖΑ και δικαιούνται να έχουν άποψη. Και πρέπει να ξέρουν όλοι όσοι θελήσουν να πάρουν επάνω τους τις ευθύνες σε κάθε δήμο ότι σε περίπτωση παταγώδους αποτυχίας θα είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Ας το αναλογιστούν.
ΟΛΑ αυτά τα σημειώνω διότι ανησυχώ. Δεν είμαι βέβαιος πως έχει κατανοηθεί η σημασία της αναβάθμισης των τοπικών εξουσιών και πώς θα μπορούσαν να συμβάλουν με την αλληλεγγύη τους στον περιορισμό των συνεπειών της κρίσης για τους δημότες τους. Αξίζει τον κόπο να φανταστεί κανείς πόσο διαφορετική θα ήταν η άμυνα και η αντεπίθεση του ελληνικού λαού με ισχυρά συνδικάτα και πραγματικά λαϊκούς δήμους στο πλευρό των δημοτών τους.
Να σας δώσω ένα επίκαιρο παράδειγμα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με άλλες συνεργαζόμενες πολιτικές δυνάμεις είχαν τη συντριπτική πλειονότητα των δήμων της Αττικής, θα μπορούσαν να θεσπίσουν ένα εθελοντικό τέλος υπέρ της ΕΡΤ, για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι σε αυτήν να αντέξουν, να μείνουν ενωμένοι ώστε η εθνική ραδιοτηλεόραση να συνεχίσει τη νόμιμηλειτουργία της; Ποιος φιλότιμος και δημοκρατικός πολίτης ενός δήμου, που θα τον αισθανόταν στο πλευρό του, θα αρνιόταν ένα ελάχιστο ποσόν συνεισφοράς για την ομαλή λειτουργία και σωτηρία της ΕΡΤ; Ποια συνδικάτα, εδώ στην Ελλάδα, έχουν απεργιακά ταμεία για την ενίσχυση και θωράκιση των αγώνων των μελών τους;
ΓΙΑ ΔΕΙΤΕ σε περιοχές όπου οι πολίτες έχουν συνδεθεί ιστορικά και συναισθηματικά με τα παραρτήματα της ΕΡΤ πόσο αυτά αντέχουν. Για σκεφτείτε να εισβάλουν τα ΜΑΤ στην ΕΡΤΗρακλείου Κρήτης και να περικυκλωθούν από το λαό και χιλιάδες αγροτικά τρακτέρ. Γιατί οιΠΑΟΚτζήδες, αν τα πάρουν στο κρανίο, μπορούν να υπερασπιστούν αποτελεσματικότερα τηνΕΡΤ 3 από πολλά πολιτικά κόμματα, κάτι που τρομάζει την κεντρική εξουσία;
ΣΕ ΕΝΑ μεγάλο εκλογικά και δημοσκοπικά κόμμα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η εσωστρέφεια και η αλαζονεία. Το μεγαλύτερο μέρος του 27% το 2012 ή το 30% και 35% της πρόθεσης ψήφου δεν είναι πιόνια που μπορούν τα κομματικά επιτελεία να τα κινήσουν όπως θέλουν. Οι περισσότεροι είναι… φιλοξενούμενοι στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας τον ως τη νέα ηγετική πολιτική δύναμη που μπορεί να διώξει τους καταστροφικούς πολιτικούς απατεώνες.
Είναι μεγάλη πολιτική τέχνη να αξιοποιήσεις αυτήν την απίστευτη δύναμη κατακτώντας την εμπιστοσύνη της. Και προϋπόθεση για να την αξιοποιήσεις είναι να τη σεβαστείς. Να μπορείς να ακούς και να καταλαβαίνεις τα πραγματικά λαϊκά αιτήματα αποκρούοντας τις αριστερίστικες φαντασιώσεις. Με λίγα λόγια, η μάχη των δημοτικών εκλογών, ειδικά αν αυτή προηγηθεί των βουλευτικών, θα είναι καθοριστική για τις μετέπειτα εξελίξεις.
dchristou52@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: