Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ "ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ" ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΖΗΤΑ Η ΤΡΟΪΚΑ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ "ISKRA"

Εκτύπωση
00tromaktiko2
ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΕΠΩΔΥΝΑ ΚΑΙ ΒΑΝΑΥΣΑ ΜΕΤΡΑ
ΤΡΟΪΚΑ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ "ΞΑΦΝΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ" ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΛΑ ΕΡΤ!
Νέο “παζάρι” στις ψευτο-διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης- τρόικας σήμερα, όπου θα γίνουν εκ νέουσυναντήσεις των αντίστοιχων επιτελείων προκειμένου να “γεφυρωθούν” οι αντιθέσεις, με τηνυποταγμένη συγκυβέρνηση να έχει υποχωρήσει κατά κράτος και να έχει φθάσει στο 1,3 δισεκ.για το δημοσιονομικό κενό και έπεται συνέχεια .
Xαρακτηριστικό είναι ότι κυβερνητικοί παράγοντες αρνούνται να προσδιορίσουν το χρόνο για την κατάληξη της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, αποφεύγοντας επίσης και τις εκτιμήσεις γύρω από το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014, το οποίο και «μεταφράζουν» σε αντίστοιχα αντιλαϊκά μέτρα.
Εν τω μεταξύ, καταρρέουν και τα όποια κυβερνητικά επικοινωνιακά τεχνάσματα όσον αφορά την συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ και , μάλιστα, από επίσημα γερμανικά χείλη. Όσο και αν ο Α. Σαμαράς ήθελε να δώσει διαπραγματευτικό χαρακτήρα στη συνάντησή του με την Α. Μέρκελ την Τετάρτη (20/11) και όπως άφηνε να διαρρεύσει στα αστικά μέσα να παρακάμψει, δήθεν, τον τροϊκανό σκόπελο μέσω Βερολίνου,  ο εκπρόσωπος της γερμανίδας Καγκελαρίου Στέφαν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή στο Βερολίνο ο Αντώνης Σαμαράς και η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε αδειάζοντας τον Α. Σαμαρά: «Δεν πρόκειται για συνάντηση διαπραγματεύσεων, αλλά για μια καλή ευκαιρία να ενημερωθεί η Ανγκελα Μέρκελ από τον έλληνα Πρωθυπουργό για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα». 
Για τις 12 το μεσημέρι ορίστηκε, πάντως, το νέο ραντεβού των εκπροσώπων των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αντί να επιλύονται τα υπάρχοντα,προκύπτουν διαρκώς νέα ζητήματα από πλευράς τρόικας. Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου, δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να επιτευχθεί συμφωνία έως τις 9 Δεκεμβρίου δηλαδή πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup όπου η Ελλάδα καλείται να επιδείξει αποτελέσματα τουλάχιστον ως προς τα τέσσερα προαπαιτούμενα μέτρα.
Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται μια ημέρα πριν από την κατάθεση στη Βουλή του νέου προϋπολογισμού, στους κωδικούς του οποίου πρέπει να καταγραφεί ο τρόπος κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το 2014. Καθώς δεν αναμένεται συμφωνία με την τρόικα εντός των επόμενων ωρών, η κυβέρνηση θα καταθέσει έναν προϋπολογισμό χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα αλλά μόνο με διαρθρωτικές παρεμβάσεις, ανοιχτό σε μελλοντικές τροποποιήσεις.


Όλα δείχνουν ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014 θα αποτελέσει το προανάκρουσμα της ομοβροντίας αυτών που θα ακολουθήσουν για το «κλείδωμα» της συμφωνίας.
Την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνέρχονται στις Βρυξέλλες σε«έκτακτο» συμβούλιο Γιούρογκρουπ. Στην ατζέντα είναι η «αξιολόγηση» των σχεδίων κρατικού προϋπολογισμού που έχουν υποβάλει τα κράτη - μέλη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η συζήτηση με τους εκπροσώπους της τρόικας πέρα από ταδημοσιονομικά επεκτάθηκε και στα χρηματοδοτικά «κενά» της διετίας 2014-2015 και στους τρόπους «ελάφρυνσης» του χρέους («κούρεμα», επιμήκυνση, μείωση επιτοκίων). Σύμφωνα με το ΔΝΤ οι ανάγκες για νέα χρηματοδότηση φτάνουν στα 10,9 δισ. ευρώ, ποσό που επιμερίζεται σε 4,4 δισ. ευρώ για το β' εξάμηνο του 2014 και σε 6,5 δισ. ευρώ για το 2015.
Στο μεταξύ, σχεδόν όλα τα «μέτωπα» παραμένουν ανοικτά:
  • Το δημοσιονομικό κενό για το 2014 (η τρόικα διαφωνεί τόσο με το προσδιοριζόμενο από την ελληνική πλευρά ύψος του 1,3 δισ. ευρώ, όσο και με το εάν καλύπτεται από τα μέτρα που θα ληφθούν- π.χ. παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας),
    • ο νέος φόρος στα ακίνητα (η τρόικα αυξάνει την «τρύπα» από τις αλλαγές στο νομοσχέδιο σε 400 εκατ. ευρώ και διαφωνεί με την κάλυψή της μέσω νέας περικοπής του ΠΔΕ),
    • οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία,
    • η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων,
    • η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ και ΕΛΒΟ,
    • η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων,
    • το πρώτο και το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας και οι απολύσεις υπαλλήλων του δημόσιου τομέα,
    • οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών και φορέων (με έμφαση σε Υγεία και Παιδεία),
    • οι περικοπές δαπανών στις ΔΕΚΟ,
    • η χωρίς παρέκκλιση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου (η τρόικα φέρεται να ζητεί την ένταξη σε αυτό και των αποστράτων, παρά την περί αντιθέτου επίσημη κυβερνητική δέσμευση)
    Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα:
    - Ανέβασε στα 400 εκατ. το «κενό» από  το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για τον φόρο ακινήτων (250 εκατ. έλεγε η κυβέρνηση) και προέβαλε βέτο στην κάλυψή του από την περικοπή του ΠΔΕ (Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) κατά 200- 250 εκατ. ευρώ.
    - Απέρριψε τα πιο πολλά από τα μέτρα (πάταξης φοροδιαφυγής και κυρίως εισφοροδιαφυγής) που προτάθηκαν για το 2014 ζητώντας νέα με επίκεντρο το ασφαλιστικό.
    - Επέμεινε στην θέση του Eurogroup  για προσδιορισμό από τώρα και των μέτρων του  2015.
    - Απορρίπτει ακόμα και τα διαρθρωτικά μέτρα με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις, τις ομαδικές απολύσεις  και – κυρίως - τους πλειστηριασμούς.
    Μπροστά σε μία "φρενίτιδα" αλλεπάλληλων συναντήσεων και υποτιθέμενων "σκληρών" διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση, πλήρως υποταγμένη στις επιταγές των δανειστών και με εμφανή, πλέον, τα διαχειριστικά "ζόρια", αναζητά επικοινωνιακά τρικ και "παίζει" με τους φόβους πιθανής απορρύθμισης.
    Ο μόνος ουσιαστικά και βάναυσα πληττόμενος είναι ο ελληνικός λαός, που δεν αντέχει άλλα τέτοια επώδυνα και βάναυσα μέτρα, άλλες τέτοιες αντιδραστικές και μνημονιακές πολιτικές. Η ανάγκη αντίδρασης για την ανατροπή αυτών των πολιτικών γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική.
    ΤΡΟΪΚΑ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ “ΞΑΦΝΙΚΟ” ΘΑΝΑΤΟ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ KAI ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΛΑ ΕΡΤ!
    Στον ξαφνικό θάνατο φορέων του Δημοσίου συμφώνησαν οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη στη σημερινή τους συνάντηση.Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η «μέθοδος ΕΡΤ» θα εφαρμοστεί κυρίως σε μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, όπως επίσης σε επιχειρήσεις των ΟΤΑ που έχουν τρεις συνεχόμενες ζημιογόνες χρονιές.
    Εμμέσως, δηλαδή, διευκρινίζουν ότι δεν θα μπει λουκέτο σε κάποιον μεγάλο οργανισμό, όπως ο ΟΣΕ, όπως είχε ακουστεί. Άλλωστε, υπάρχει δέσμευση για αξιολόγηση δομών για να υπάρξει μείωση προσωπικού στα περίπου 600 ΝΠΙΔ (Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου) και επιχειρήσεις του Δημοσίου, ωστόσο η διαδικασία εξελίσσεται χωρίς απτά αποτελέσματα.

    Από τη λίστα των 4.000 απολύσεων που θα γίνουν μέχρι το τέλος του έτους λείπουν ακόμη 1.300 υπάλληλοι και για το λόγο αυτό συμφωνήθηκε να μπουν λουκέτα το αμέσως επόμενο διάστημα.

    Έγινε δεκτό το αίτημα να συνυπολογιστούν 2.000 εργαζόμενοι από την ΕΡΤ, σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά. Αντίθετα, δεν έχουν αποδεχθεί να συμπεριληφθούν στις απολύσεις οι 5.000 έως 6.000 συμβασιούχοι που παραμένουν στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ με προσωρινές διαταγές και πρόκειται να απομακρυνθούν με δικαστικές αποφάσεις το επόμενο διάστημα.

    Οι περίπου 800 με 1000 απολύσεις που υπολογίζεται ότι θα γίνουν από ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟεπίσης δεν προσμετρώνται από την Τρόικα στη λίστα των απολύσεων του 2013 ενώ κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι αυτό είναι κόκκινη γραμμή για την ελληνική πλευρά.

    Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι έγινε αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς για παράταση στην εφαρμογή του δεύτερου κύματος της διαθεσιμότητας. Έτσι, οι 12.500 υπάλληλοι θα υπαχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας τους πρώτους μήνες του 2014.

    Σε αυτούς αναμένεται να συμπεριληφθούν περί τους 5.000 έως 6.000 υπάλληλοι των ΟΤΑ, περί τους 5.000 από την υγεία (ΕΟΠΥΥ) και τα ασφαλιστικά ταμεία και περί τους 2.000 έως 2.500 από τα ΝΠΔΔ του Δημοσίου.
    ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΙΚ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ
    Μία ακόμα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη και Δικαιοσύνης Χ.Αθανασίου.
    Στη συνάντηση, που διήρκεσε μόλις μία ώρα, συζητήθηκε και το θέμα των πλειστηριασμών, για το οποίο υπάρχει σημαντική απόσταση μεταξύ Αθήνας-τρόικας.
    Στη συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, δεν υπήρξε συμφωνία για το θέμα των πλειστηριασμών.Το σχέδιο για περιορισμένη άρση ετοιμάζεται και θα κατατεθεί το Δεκέμβριο στη Βουλή και ενώ η τρόικα φαίνεται να υπαναχωρεί από την πλήρη απελευθέρωση, ωστόσο, οι δύο πλευρές απέχουν αρκετά.
    Στη συνάντηση μετείχε και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Παπαδάκης.
    Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρίσκονται η διαμόρφωση των κριτηρίων του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και του «ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης», από τα οποία θα προσδιορισθεί το ποιοι θα εξαιρούνται από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

    Δεν υπάρχουν σχόλια: