ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ - ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΑ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ


Φρένο στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ φαίνεται να βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, δημιουργώντας πανικό στην κυβέρνηση, η οποία βλέπει να τινάζεται στον αέρα το σχέδιό της να περάσουν, μέσα στο επόμενο έτος, οι δύο εταιρείες σε χέρια ιδιωτών... 

Οι πληροφορίες θέλουν τους δικαστές του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου να τάσσονται, σε διάσκεψή τους, υπέρ των εργαζομένων, οι οποίοι είχαν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας του να μπλοκάρει τη μεταβίβαση των δύο εταιρειών στο ΤΑΙΠΕΔ. 
Οι δικαστές, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, φέρονται να έκριναν ότι...
Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί. Άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν λένε ότι το ΣτΕ σε κάθε περίπτωση ανατρέπει τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δεν ιδιωτικοποιείται το νερό, αλλά η εταιρεία και οι υπηρεσίες της. Μάλιστα, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, θεωρείται βέβαιο ότι αν η συγκεκριμένη απόφαση είναι η τελική, όταν αποτυπωθεί στο χαρτί θα ανοίξει νέο κύκλο δικαστικής αντιπαράθεσης, αλλάζοντας όλα τα δεδομένα και τινάζοντας στον αέρα τα χρονοδιαγράμματα της κυβέρνησης. 
Οι ίδιοι κύκλοι σχολίαζαν, επικαλούμενοι το Σύνταγμα, πως «η Δικαιοσύνη είναι η μόνη που μπορεί να βάλει φραγμό στην ασυδοσία της κυβερνητικής πολιτικής, που στόχο έχει την εκποίηση  δημόσιου  πλούτου χωρίς να υπολογίζει καμία συνέπεια» και συμπλήρωναν πως αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι «το σημαντικό στη συγκεκριμένη ιστορία είναι ποιος έχει τη διαχείριση του νερού». Ήδη η κυβέρνηση φέρεται να βρίσκεται απολογούμενη στην τρόικα, η οποία βλέπει να επιβεβαιώνονται οι αιτιάσεις της για μεγάλες καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις και παταγώδη αποτυχία του ΤΑΙΠΕΔ να πιάσει τους στόχους των εσόδων. Και η συζήτηση που ανοίγει και πάλι είναι πώς θα καλυφθεί η μαύρη τρύπα που δημιουργείται, αφού οι κυβερνώντες είχαν υπολογίσει ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, θα εισρεύσει ζεστό χρήμα στα ταμεία. Παράλληλα, όμως, οι εξελίξεις εγείρουν και μεγάλο πολιτικό θέμα, αφού είναι γνωστό πως η Κομισιόν έχει ξεκαθαρίσει πως είναι θέμα της κυβέρνησης αν θα επιλέξει να βάλει ιδιώτες στις εταιρείες ύδρευσης, μια και αναγνωρίζει ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και το κάθε κράτος αποφασίζει μόνο για τη διαχείρισή του.
 
 Οι προσφυγές
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει με αίτησή τους η Ομοσπονδία εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, αλλά και φυσικά πρόσωπα, ζητώντας να παραμείνουν οι δύο εταιρείες στο Δημόσιο και να μην μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ. Η συγκεκριμένη υπόθεση συνεκδικάστηκε το περασμένο καλοκαίρι στο ΣτΕ με προσφυγές που είχαν καταθέσει και άλλες Ομοσπονδίες, αλλά και φορείς, με τις οποίες ζητούσαν να μπει φρένο στη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα στο ΤΑΙΠΕΔ.
 
Στις προσφυγές γινόταν λόγος για παραβίαση του Συντάγματος, καθώς, όπως τόνιζαν, οι επίμαχες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν ζωτική σημασία για την αξιοποίηση των πηγών του εθνικού πλούτου και υπογράμμιζαν ότι έχουν κύριο σκοπό την παροχή υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά που γίνεται στις προσφυγές ότι λόγω της στρατηγικής σημασίας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων για την εθνική οικονομία και τη γενικότερη λειτουργία της χώρας και της κοινωνίας, δεν είναι δυνατό να αποκρατικοποιηθούν και να ιδιωτικοποιηθούν πλήρως (σύμφωνα με το άρθρο 106 του Συντάγματος).
 
Μάλιστα, προχωρούν ένα βήμα   παραπάνω   χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματικό τον ιδρυτικό νόμο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας γιατί, όπως λένε, γεννώνται ερωτήματα ως προς τη νομική του φύση. Δηλαδή, εάν αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού ή Δημοσίου Δικαίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: