Σε κενό 3 δις γκρεμίζεται η κυβέρνηση


Δημοσιεύθηκε από community
ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ(Σε κενό 3 δις γκρεμίζεται η κυβέρνηση)

Την τύχη της «ανταρσίας» του Ευάγγ. Βενιζέλου το 2011 κινδυνεύει να έχει η «αντιστασιακή» γραμμή της κυβέρνησης, που ξεκίνησε με το «Όχι νέα μέτρα – Όχι νέο μνημόνιο», αναδιπλώθηκε στο «Όχι νέα μέτρα πάνω από 500 εκατ. ευρώ», αναδιπλώθηκε δεύτερη φορά ελπίζοντας σε συμβιβασμό για νέα μέτρα κοντά στο 1 δισ. ευρώ και τώρα βρίσκεται μπροστά σε τελεσίγραφο της τρόικας για νέα μέτρα πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

Πριν δύο χρόνια, η «ανταρσία» του Ευάγγ. Βενιζέλου, που ζήτησε πολιτική διαπραγμάτευση και έδιωξε θεατρικά την τρόικα από την Αθήνα, κατέληξε σε ταπεινωτικό συμβιβασμό: στην επιβολή του χαρατσιού μαζί με επώδυνα νέα μέτρα, στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που το πλήρωσαν οι ελληνικές τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που είδαν τα αποθεματικά τους να «κουρεύονται», αλλά και στο δεύτερο μνημόνιο.

Τώρα, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, με αντιπρόεδρο τον κ. Βενιζέλο, βαδίζει ολοταχώς σε μια νέα ταπείνωση, καθώς η τρόικα για να επιστρέψει, ζήτησε προκαταβολικά την παραίτηση της κυβέρνησης από οποιεσδήποτε αξιώσεις και «κόκκινες γραμμές»! Το «καψώνι» του τύπου «έρχεται – αναβάλλει τον ερχομό της», στο οποίο όπως γράψαμε υπέβαλλε την κυβέρνηση στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, τελικά οδήγησε στη συνθηκολόγηση των κ. Σαμαρά και Στουρνάρα.
Ενδεικτικό είναι ότι μόλις χθες ο κ. Στουρνάρας διέρρευσε ατύπως ότι η τρόικα εκτιμά το δημοσιονομικό κενό του 2014 σε 2,9 δισ. ευρώ, για να εισπράξει τη «διάψευση» του εκπροσώπου του κ. Όλι Ρεν – η τρόικα δεν θέλει δέσμευση για το ύψος του δημοσιονομικού κενού ούτε σε αυτό το επίπεδο!
Η όλη υπόθεση αποκαλύπτει την κενότητα της κυβερνητικής «ανταρσίας», αφού σύμφωνα με πληροφορίες, είχε συμφωνηθεί προφορικά με την τρόικα στις αρχές καλοκαιριού πως το δημοσιονομικό κενό του 2014 είναι κοντά στα 4 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση αιτήθηκε «περίοδο χάριτος» για να αποφύγει ένα «καυτό καλοκαίρι» μετρολογίας που θα υπέσκαπτε την ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα τον τουρισμό, και η τρόικα δέχτηκε να τη δώσει, καθώς η Γερμανία βάδιζε για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Όταν όμως η κυβέρνηση άρχισε το «αντάρτικο» του «Όχι νέα μέτρα», προσπαθώντας να αθετήσει τις δεσμεύσεις της (γραπτές και προφορικές) και να παρατείνει… επ’ αόριστον την «περίοδο χάριτος», οι εκπρόσωποι των δανειστών εξεμάνησαν και ζήτησαν ορθά-κοφτά την παραίτηση από κάθε «κόκκινη γραμμή» για να επανέλθουν στην Αθήνα. Υπ’ αυτούς τους όρους οι τροικανοί κατέφθασαν …
Τα «επιχειρήματα» των τροϊκανών είναι… ατράνταχτα: αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους, απειλούν με μη εκταμίευση των δόσεων (1 δισ. ευρώ από το υπόλοιπο του τρίτου τριμήνου και 3,1 δισ. ευρώ η δόση του τρίτου τριμήνου, συνολικά 4,1 δισ. ευρώ μέχρι το Δεκέμβριο). Στην πραγματικότητα, η απειλή είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς χωρίς συμφωνία με την τρόικα δεν υπάρχει η παραμικρή ελπίδα να εκταμιευτούν και οι δόσεις του ΔΝΤ (1,8 + 1,8 = 3,6 δισ. ευρώ για το 2013).
Έτσι, η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα είτε να προχωρήσει σε πραγματική «ανταρσία» κατά της τρόικας, με τεκτονικές συνέπειες και ρίσκα, είτε να υποστεί μια πολιτική ταπείνωση πρώτου μεγέθους που θα της δημιουργήσει «υπαρξιακά» προβλήματα! Ο κ. Στουρνάρας, μες τη διαρροή περί μέτρων 2,9 δισ. ευρώ φαίνεται σαν να ξορκίζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει η τρόικα στις εκτιμήσεις του καλοκαιριού για δημοσιονομικό κενό 4 δισ. ευρώ και να προτείνει «συμβιβασμό» στα 3 δισ. ευρώ…
Η συνέχεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αναμένεται ότι θα είναι εξαιρετικά διαφωτιστική…

Δεν υπάρχουν σχόλια: