Ξεσπιτώνουν τις οικογένειες / Ευρωπαϊκό κατηγορητήριο κατά της τρόικας


*Διπλό χτύπημα στα νοικοκυριά με τα νομοσχέδια για τους πλειστηριασμούς και τον φόρο ακινήτων 
*Ισοπεδωτική αντιμετώπιση άγαμων, ζευγαριών και οικογενειών με παιδιά, που προφανώς έχουν διαφορετικές ανάγκες, για προστασία της πρώτης κατοικίας 
*Ένταξη στη διαδικασία πλειστηριασμού όσων δεν πληρούν σωρευτικά τα νέα στενά όρια εισοδήματος και περιουσίας
*Υποχρέωση καταβολής σημαντικού ποσοστού της δόσης δανείου ακόμη και για όσους βρίσκονται στα όρια της φτώχειας ώστε να αποφύγουν την κατάσχεση 
*Μονιμοποίηση του χαρατσιού στα ακίνητα από το πρώτο τετραγωνικό και το πρώτο ευρώ εισοδήματος 
*Δυσανάλογοι συντελεστές φορολόγησης: όσο μεγαλύτερη η περιουσία, τόσο μεγαλύτερες οι μειώσεις φόρου  
*Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας σε πολλές διατάξεις του φόρου ακινήτων από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής 
*ΣΥΡΙΖΑ: Η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς ανοίγει οριστικά το παράθυρο στην απελευθέρωση των κατασχέσεων

Ευρωπαϊκό κατηγορητήριο κατά της τρόικας  
Κόλαφος για το μνημονιακό κατεστημένο αποτελεί το σχέδιο έκθεσης της εξεταστικής επιτροπής της Ευρωβουλής σχετικά με τις δραστηριότητες της τρόικας στις χώρες της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ βρέθηκαν απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να καταφύγουν στη γνωστή μεθοδολογία σύμφωνα με την οποία οι λαοί μετατράπηκαν διαδοχικά σε πειραματόζωα. 
Οι τροϊκανοί έδρασαν με αδιαφάνεια. 
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, όπως γνωρίζουμε, έδρασαν σχεδόν συνωμοτικά. Παραβίασαν τη "Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων", λεηλάτησαν τις κοινωνικές δαπάνες, οδήγησαν σε έκρηξη την ανεργία, με πρώτα θύματα τους νέους.

Κι όλη αυτή η κοινωνική καταστροφή επισυνέβη (όπως άλλωστε είχε προβλεφθεί από έγκυρους οικονομικούς αναλυτές και πολιτικά κόμματα) χωρίς να επιτευχθούν οι επίσημοι στόχοι των Μνημονίων. 
Τα προγράμματα έπεσαν έξω και το δημόσιο χρέος αυξήθηκε. 
Χώρες, όπως η Ελλάδα, οδηγήθηκαν στην κατάσταση της "ελεγχόμενης χρεωκοπίας", ενώ δεν εμποδίστηκε η μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες.
Και πώς αλλιώς να συνέβαινε, αφού ακόμη και το ΔΝΤ (έκθεση Μπλανσάρ, του κορυφαίου οικονομολόγου του) έχει παραδεχθεί ότι ήταν υπεραισιόδοξοι οι πολλαπλασιαστές, σύμφωνα με τους οποίους προβλεπόταν η λιτότητα; 
 Δηλαδή υποεκτιμήθηκε συνειδητά η ύφεση που θα προκαλούσαν τα δημοσιονομικά και φορολογικά μέτρα.

Η επιτροπή της Ευρωβουλής επισημαίνει την έλλειψη σαφούς νομικής εξουσιοδότησης για τη συγκρότηση του υβριδίου της τρόικας. 
Και τονίζεται ότι η τρόικα όχι μόνο συγκροτήθηκε σχεδόν παράνομα, αλλά λειτουργεί χωρίς "δημοκρατική λογοδοσία".
Θα ήταν ανώφελο να καλέσει κανείς την ελληνική κυβέρνηση να μελετήσει το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Ευρωβουλής. 

Ο πρωθυπουργός αθέτησε την προεκλογική υπόσχεσή του ότι θα συγκροτούσε εξεταστική επιτροπή για να ερευνηθούν οι όροι υπαγωγής της ελληνικής οικονομίας στην τρόικα. 
Και τώρα συμπεριφέρεται ως να απαντά με αγγαρεία στις ερωτήσεις που του έχει στείλει η Ευρωβουλή. Άλλη μια απόδειξη πώς εννοεί την περιβόητη "διαπραγμάτευση"!
Σημασία, όμως, δεν έχει πώς συμπεριφέρονται οι υπεργολάβοι της τρόικας στη χώρα μας, αλλά το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι συνειδητοποιούν στην Ε.Ε. ότι η προσήλωση στον νεοφιλελευθερισμό ισοδυναμεί με μονόδρομο προς την εθνική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή.

Χρειάζεται αλλαγή τιμονιάς στην Ευρωζώνη. 
Όχι βέβαια με τους μερκελιστές στο τιμόνι. 
Η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και η ανάπτυξη κινημάτων αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την ανατροπή των συσχετισμών που επιβάλλουν την καταστροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: