Πώς να ρυθμίσετε τα ''κόκκινα'' δάνεια


20/12/13 
Η κατάθεση του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς έχει προκαλέσει άγχος σε υπερχρεωμένους πολίτες και νοικοκυριά που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.
 
Διαβάστε παρακάτω ορισμένα χρήσιμα στοιχεία για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων»:
 
Τέσσερις είναι οι επιλογές όσων έχουν κόκκινα δάνεια: 
 
Α) Για εκείνους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα κριτήρια, να αξιοποιήσουν τις νέες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στον νόμο για τους πλειστηριασμούς. Συγκεκριμένα αφορά πολίτες που το οικογενειακό εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις 35.000 ευρώ, η αξία α’ κατοικίας ιδιοκτησίας τους είναι έως 200.000 ευρώ και έχουν ακίνητη περιουσία έως 270.000 ευρώ.
 
Β) Η δεύτερη περίπτωση αφορά σε δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν μεν οικονομικά προβλήματα, έχουν ωστόσο καταφέρει να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, βρίσκονται ωστόσο στα όρια της υπερχρέωσης. Αν έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος άνω του 20% ωστόσο ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, τότε έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση οιτ προβλέπει τετραετή περίοδο χάριτος και μείωση της δόσης του 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους.
 
Γ) Η Τρίτη επιλογή αφορά στην προσφυγή στον νόμο Κατσέλη. Σε αυτή την περίπτωση για όσους δεν μπορούν να αποδείξουν ότι αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους , αρχικά επιχειρείται εξωδικαστικός συμβιβασμός, με την τράπεζα και στη συνέχεια ο δανειολήπτης προσφεύγει στο Ειρηνοδικείο, το οποίο και θα καθορίσει το ύψος της οφειλής του.
 
Δ) Η τελευταία περίπτωση αφορά στην απευθείας διαπραγμάτευση με την τράπεζα η οποία ενδεχομένως να προτείνει αύξηση της διάρκειας του δανείου έως και 60 χρόνια, μείωση του επιτοκίου ή αποπληρωμή μόνο τόκων.
Πηγή: Τα Νέα
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: