Συνέντευξη στην εφημερίδα Παρασκήνιο
«Είναι αναγκαία η ανατροπή των πολιτικών λιτότητας που καταστρέφει την πατρίδα μας και ισοπεδώνει την κοινωνία μας» ισχυρίζεται η Χαρά Καφαντάρη και επιμένει πως τούτο μπορεί να γίνει μόνον με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους με απόφαση μιας πανευρωπαϊκής διάσκεψης, όπως ακριβώς έγινε το 1953 για τη Γερμανία. Δεν είναι μόνον η Ελλάδα που έχει πρόβλημα χρέους, αλλά πολλές άλλες χώρες. Τάσσεται υπέρ της συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά με ρόλους σαφείς, διαφανείς και διακριτούς.
Αναφερόμενη, δε, στην «Αριστερή Πλατφόρμα» και το ρεύμα υπέρ της δραχμής που αυτή εκφράζει, τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δημοκρατικό κόμμα, δεν κρύβει ποιος είναι και όλοι σέβονται την αρχή της πλειοψηφίας. Δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο «κίνημα των 58», υποστηρίζοντας πως «δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της χώρας γιατί συμμετέχουν σε αυτό εκείνοι που δημιούργησαν το πρόβλημα, ειδικά, δε, το ΠΑΣΟΚ έχει μετατραπεί σε συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δημοσκοπικό προβάδισμα… Κατά πολλούς βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας. Τι απαντάτε σε όσους σας εγκαλούν για ασάφεια θέσεων και πολιτικής γραμμής; Ποια τα πρώτα μέτρα μιας διακυβέρνησης;
Είναι γεγονός ότι ο κόσμος στρέφεται και ελπίζει στον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που εκφράζεται και δημοσκοπικά, ώστε να μπει φρένο στις ασκούμενες μνημονιακές πολιτικές, που μας έφεραν στα κατώφλι μιας ανθρωπιστικής κρίσης, που όλοι λίγο πολύ βιώνουμε. Οι θέσεις μας πια και οι προτάσεις μας έχουν ψηφιστεί από το 1ο Συνέδριο του ενιαίου πλέον ΣΥΡΙΖΑ, πρόσφατα το καλοκαίρι. Πρόταση που διαρκώς εξειδικεύεται και επικαιροποιείται στους διάφορους τομείς. Η πολιτική μας πρόταση για έξοδο από την κρίση και ανασυγκρότηση της πατρίδας μας περιλαμβάνει μια προγραμματική συμφωνία, η οποία θα απαντά ξεκάθαρα στο ερώτημα λιτότητα ή ανάπτυξη, ύφεση ή παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, όπου τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα θα εντάσσονται στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Μιλάμε για τρεις βασικές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις:
- Φορολογική μεταρρύθμιση με κύριο χαρακτηριστικό τη δικαιοσύνη, απλό, διαφανές και σταθερό φορολογικό σύστημα
- Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, με αξιοκρατία, διαφάνεια, μακριά από τον κομματισμό, χωρίς γραφειοκρατία και κυρίως αποτελεσματική.
- Αντιολιγοπωλιακή νομοθεσία και ανεξάρτητη λειτουργική Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Επειδή πολλή συζήτηση γίνεται για τις επενδύσεις και τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα, θα ήθελα να αναφέρω ότι οι ρόλοι του δημόσιου, ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα της οικονομίας θα συνυπάρχουν και θα είναι διακριτοί. Ένας δημόσιος τομέας διαφανής, αξιοκρατικός και υπό κοινωνικό έλεγχο και ένας ιδιωτικός τομέας που θα αναπτύσσεται με κοινωνικές και οικολογικές δεσμεύσεις. Λέμε ναι και στις ιδιωτικές επενδύσεις με διαφάνεια και αμοιβαίο και για την κοινωνία όφελος. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων μπορεί να είναι σε τομείς προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, με σκοπό τη σταδιακή δημιουργία ελληνικής τεχνολογίας. Μιλάμε, δηλαδή, για «πραγματικούς» επενδυτές και όχι για αεριτζήδες και διαπλεκόμενους, όπως γινόταν και γίνεται σήμερα.
Στο εσωτερικό της παράταξης υπάρχει μια μεγάλη τάση -η Αριστερή Πλατφόρμα-, που τάσσεται ευθέως υπέρ της επιστροφής στο εθνικό μας νόμισμα. Πιστεύετε ότι όντως στη χώρα μας υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής στο εθνικό μας νόμισμα; Μήπως ο προβληματισμός που αναπτύσσεται γύρω από το δίλημμα ΕΥΡΩ ή ΔΡΑΧΜΗ εμποδίζει την πορεία προς μια ενδεχόμενη εκλογική νίκη;
Όπως ανέφερα παραπάνω, το Συνέδριό μας πήρε συγκεκριμένες αποφάσεις με μεγάλη πλειοψηφία. Το πρόβλημα σήμερα δεν είναι το ευρώ ή η δραχμή… Πρόβλημα είναι η ανατροπή των πολιτικών της λιτότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Τα πρόβλημα του χρέους δεν είναι αμιγώς ελληνικό ζήτημα, είναι και ευρωπαϊκό και εξελίσσεται και σε παγκόσμιο. Αρα, η πρότασή μας για ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη για το χρέος είναι άκρως ρεαλιστική. Μην ξεχνάμε τη συνάντηση του Λονδίνου το 1953 σχετικά με το χρέος της Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ετσι και εμείς λέμε διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης. Οσον αφορά, δε, την Αριστερή Πλατφόρμα, υπάρχουν και είναι θεμιτές οι διαφορετικές απόψεις. Αλλωστε, αυτή είναι η Δημοκρατία. Είμαστε ένα άκρως δημοκρατικό κόμμα, δεν κρύβουμε τις διαφορές μας, αλλά η δημόσια εκφώνηση της πολιτικής μας πρότασης είναι οι συλλογικές αποφάσεις του Συνεδρίου μας.
Στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές υπέρ της συνεργασίας τους με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει προοπτική συνεργασίας σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς;
Αυτό που χρειάζεται σήμερα η πατρίδα είναι μια κυβέρνηση που θα αποτρέψει την ανθρωπιστική καταστροφή και θα αλλάξει «ρότα» η πορεία της χώρας, με μιας άλλης κατεύθυνσης πολιτική. Μια κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» με βασικό πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και αυτοδύναμος να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, εμείς θέλουμε τη συνεργασία με δυνάμεις που εναντιώνονται στις πολιτικές των μνημονίων, με βάση ένα προγραμματικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, σε μια αναπτυξιακή βιώσιμη πορεία με αειφορία και επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Κάθε πολιτική δύναμη και κυρίως οι δυνάμεις τής Αριστεράς, τη συγκεκριμένη πολιτική στιγμή θα κληθούν να πάρουν θέση και ανάλογα θα κριθούν από τον λαό.
Πώς κρίνετε την τελευταία πολιτική κίνηση των 58;
Ο όρος Κεντροαριστερά δεν νομίζω να λέει πολλά σήμερα για τον λαό. Ιδια πρόσωπα, ίδιες απόψεις, όταν ο λαός υφίσταται τις συνέπειες πολιτικών χρόνων, που εφάρμοσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και μας έφεραν στα μνημόνια και την κοινωνική εξαθλίωση του σήμερα. Δεν μπορεί αυτοί που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση να θέλουν και να δώσουν λύση. Στο πλαίσιο αυτό, αντιμετωπίζω και την κίνηση των 58, τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά, έχει μετατραπεί σε μια συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας.
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ ευρύτερα σχήματα συνεργασίας ή καθαρά κομματικούς συνδυασμούς;
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Μπορούν από τα αποτελέσματά τους να δρομολογηθούν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Στην εκλογική μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών ως ΣΥΡΙΖΑ δίνουμε ως κύρια χαρακτηριστικά τoν αντιμνημονιακό χαρακτήρα, τον αντικαλλικρατικό, χωρίς βέβαια να υποτιμώνται και τα τοπικά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά. Με βάση αυτά τα δεδομένα προχωρούμε στη δημιουργία σχημάτων ανοιχτά σε ευρύτερες συνεργασίες, ώστε να αποτυπώνεται η νέα ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ.Θα ήθελα, όμως, να υπογραμμίσω την ιδιαίτερη σημασία των περιφερειακών εκλογών, όταν ενδεικτικά αναφέρω ότι στο νέο ΕΣΠΑ η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα λάβει το 35% των κονδυλίων (από το 22% που ήταν μέχρι σήμερα). Ουσιαστικά, οι περιφέρειες σήμερα αποτελούν, με βάση τις αρμοδιότητες του Καλλικράτη, μικρές κυβερνήσεις, χωρίς βέβαια πόρους, λόγω οικονομικού στραγγαλισμού και μείωσης πόρων κατά 60% περίπου από την Κεντρική Διοίκηση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου