Τώρα Μεσοπρόθεσμο και μετά Μνημόνιο




*Συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας σε άμεση προώθηση μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού 2014-15, που φτάνει τα 15 δισ. και ισοδυναμεί με "μίνι Μνημόνιο" *Στο ράφι η συζήτηση για το χρέος *Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου σήμερα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς
Άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου στις αξιώσεις της τρόικας για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού "κενού" 2014-15, καθώς και για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των δόσεων πριν από τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, που τοποθετείται μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Το ύψος του "κενού", περί τα 15 δισ., ισοδυναμεί με ένα νέο δανειακό πρόγραμμα που θα συνοδεύεται από νέους όρους (Μεσοπρόθεσμο). Η συζήτηση για το χρέος, που, όπως όλοι προεξοφλούν, οδηγεί σε ένα νέο μεγάλο δάνειο με νέο Μνημόνιο, μετατίθεται για το φθινόπωρο.
Σαμαράς και Βενιζέλος συναντώνται σήμερα ουσιαστικά για να επισημοποιήσουν τη νέα συμφωνία, ενώ ο πρώτος συγκαλεί την Κ.Ο. της Ν.Δ. την ερχόμενη Πέμπτη.

Ένα κλισέ που επιβεβαιώνεται από τη ζωή είναι το γνωστό "Και δεξιοί και αδέξιοι"
Και πραγματικά χρειάζεται τέχνη -ή μήπως πονηρία;- για να κατορθώνει μια κυβέρνηση με υπουργούς από το πιο βαθύ και σκοτεινό παρελθόν της Δεξιάς να τα κάνει τόσο μπάχαλο στον τομέα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
Ενδεικτικός ήταν ο σκαιός τρόπος με τον οποίο δίνει εντολές το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον Χρ. Ξηρό. 
Άλλο τόσο η καταγγελία της κυβέρνησης από τον ΟΗΕ για τους νεκρούς πρόσφυγες στο Φαρμακονήσι. 
Οι σπαρακτικές διηγήσεις των διασωθέντων παγώνουν την Ελλάδα. 
Οι καταγγελίες υποδεικνύουν ότι ο θάνατος 12 ανθρώπων δεν έτυχε, αλλά... πέτυχε. 
Η υπερβολή της επικήρυξης των Χρ. Ξηρού και Ν. Μαζιώτη με το ιλιγγιώδες ποσό των 4 εκατ. ήρθε σαν κερασάκι να επιδαψιλεύσει στην κυβέρνηση την ανοικτή χλεύη των πολιτών.
Η κυβέρνηση ξεκίνησε εδώ και καιρό, και εντονότερα τις τελευταίες εβδομάδες, να παίζει το χαρτί του τρόμου. 
Το είχε κάνει και σε άλλες φάσεις, παίζοντας κυρίως με το μεταναστευτικό, σήμερα παίζει με την τρομοϋστερία. 
Το αν το σχεδίασε ή της συνέβη και το εκμεταλλεύεται δεν είναι σαφές, πάντως τα κανάλια της διαπλοκής είχαν την ευκαιρία να αφήσουν την πολιτική ατζέντα και να το ρίξουν στην τρομοκρατία και ευκαιρίας δοθείσης στην τρομοκράτηση του κόσμου.
Το γιατί συμφέρει το θάψιμο της πολιτικής ατζέντας είναι προφανές: Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, αλλά και ΔΗΜ.ΑΡ. έχουν βυθιστεί σε διαλυτική εσωτερική κρίση, οι αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα συνεχίζονται, η τρόικα έχει γυρίσει την πλάτη στους ντόπιους συνεταίρους της, ενώ χρέος και ανεργία σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Η άλλη όψη του νομίσματος όμως είναι ότι η τρομοϋστερία μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση καθώς οι πολίτες από τη μια δεν ξεχνούν τα προβλήματά τους -το χέρι του κ. Θεοχάρη στις τσέπες μας δεν το επιτρέπει- και από την άλλη συνειδητοποιούν ότι το ναυάγιο της κυβέρνησης είναι γενικευμένο και σε όλους τους τομείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: