Του Γιώργου Ηλ. Αράπογλου, γενικού διευθυντή της Pulse RC
Το ερώτημα της «Πρόθεσης Ψήφου» αποτυπώνει τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος, τη χρονική στιγμή που ρωτήθηκε. Το υψηλό ποσοστό της (λεγόμενης) «αδιευκρίνιστης» ψήφου και κυρίως των «αναποφάσιστων» επιτρέπει σε πολλούς να εκφράζουν διαφορετικές εκτιμήσεις – ορισμένες από τις οποίες είναι αντικρουόμενες μεταξύ τους – όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα που θα προέκυπτε από μια ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Η αναλογική κατανομή των «αναποφάσιστων» σε όλα τα κόμματα, όπως είναι σύνηθες να παρουσιάζεται σε αρκετές δημοσκοπήσεις – όχι της εταιρείας μας –, προϋποθέτει ότι οι απόψεις και οι θέσεις των «αναποφάσιστων» είναι ανάλογες με αυτές του συνόλου του δείγματος. Είναι όμως έτσι;
Στην πρώτη του 2014 δημοσκόπηση «Δείκτες» για το «Ποντίκι» επιλέξαμε, σε συνεργασία με τη συντακτική ομάδα της εφημερίδας, να προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε λίγο κα-λύτερα το τι ακριβώς σκέφτονται όσοι από τους συμμετέχοντες ανήκουν σε αυτό το 10,5% (11,5% με αναγωγή) που δεν απαντούν στο ερώτημα της «Πρόθεσης Ψήφου» ή δηλώνουν «αναποφάσιστοι».
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στο σύνολο του πληθυσμού:
♦ Η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται αργά, αλλά σταθερά!
♦ Η Χρυσή Αυγή παραμένει τρίτο κόμμα, αν και χωρίς τη δυναμική (και τα ποσοστά) του πρόσφατου παρελθόντος.
♦ «Καταλληλότερος για πρωθυπουργός» παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας έχει μειώσει σημαντικά τη μεταξύ τους διαφορά. Η απάντηση «Κανένας» διατηρεί την πρώτη θέση!
♦ Οι Δείκτες «Κατεύθυνσης των πραγμάτων» και «Προσωπικής οικονομικής αδυναμίας» καταγράφονται χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις.
♦ Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της Νέας Δημοκρατίας στο ερώτημα «Καλύτερη κυβέρνηση για την οικονομία», ενώ το αντίθετο συμβαίνει στην εμπιστοσύνη των πολιτών για θέματα ασφάλειας!
♦ Ενδιαφέρον παρουσιάζουν – και χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση – τα υψηλά ποσοστά των απαντήσεων «Δεν με απασχολούν - δεν με ενδιαφέρουν» τα δύο παραπάνω κριτήρια...
Τι λένε όμως οι «αναποφάσιστοι»;♦ Μεταξύ των «αναποφάσιστων», ο Αντώνης Σαμαράς υπερτερεί σημαντικά του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα «Καταλληλότερος για πρωθυπουργός». Η πλειονότητα (και εδώ) απαντά «κανένας»!
♦ Στο ερώτημα «Ποια επιλογή σας φαίνεται πιο ελκυστική;», οι επιλογές «Νέα Δημοκρατία» και «ΣΥΡΙΖΑ» είναι περίπου ισοδύναμες. Εντύπωση προκαλεί η αδυναμία των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων και κυρίως το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό της Χρυσής Αυγής!
Κάποιες πρώτες σκέψεις και συμπεράσματα:♦ Η υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ στην «Πρόθεση Ψήφου» για εθνικές εκλογές, σήμερα, είναι ξεκάθαρη!
♦ Τα δύο πρώτα κόμματα είναι αρκετά πιθανό να αυξήσουν περαιτέρω τα ποσοστά τους, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του δικομματισμού. Και πάλι, όμως, αυτά θα απέχουν αρκετά από τα υψηλά του «ένδοξου» παρελθόντος του δικομματικού «παιχνιδιού».
♦ Στις ευρωεκλογές τα κριτήρια επιλογής και η ψήφος είναι συνήθως πιο... «χαλαρά».
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣΕπωνυμία Εταιρείας: Pulse RC – Σ. Δημητρίου & Σία Ε.Ε.
Εντολέας: Εφημερίδα «Το Ποντίκι»
Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική (enhanced C.A.T.I.), με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου
Μέθοδος δειγματοληψίας: Στρωματοποιημένη, τυχαία (list-assisted Random Digit Dialing)
Σταθμίσεις: Ως προς φύλο, ηλικία και εκλογική συμπεριφορά
Χρονικό Διάστημα: 17 και 20-21 Ιανουαρίου 2014
Μέγεθος δείγματος: 1.353 ενήλικοι με δικαίωμα ψήφου στη χώρα
Γεωγραφική κάλυψη: Πανελλαδική, με αντιπροσωπευτικό δείγμα ανά περιφέρεια
Στατιστικό Σφάλμα: Το δειγματοληπτικό σφάλμα, με διάστημα βεβαιότητας 95%, κυμαίνεται εντός του διαστήματος +/- 2,7%
Η PULSE RC είναι μέλος της ESOMAR, του Σ.Ε.Δ.Ε.Α., του συστήματος «Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων» και του μητρώου εταιρειών δημοσκοπήσεων του Ε.Σ.Ρ. και τηρεί του κώδικες δεοντολογίας τους.
Ούτε η «Εκτίμηση Πρόθεσης Ψήφου με όλες τις απαντήσεις» ούτε η «Εκτίμηση Πρόθεσης Ψήφου με Αναγωγή» αποτελούν πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος. Η «Εξέλιξη» στην «Εκτίμηση Πρόθεσης Ψήφου με όλες τις απαντήσεις» και στην «Εκτίμηση Πρόθεσης Ψήφου με Αναγωγή» περιλαμβάνει δημοσκοπήσεις της ίδια εταιρείας που έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες «Το Ποντίκι», «6 μέρες», «Εφημερίδα των Συντακτών» και στον ιστότοπο bankingNews.gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου