Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΥΠΩΣΕΙ ΧΡΗΜΑ

ΓΟΥΟΡΕΝ ΜΠΑΦΕΤ: 

Εκτύπωση
ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΔΟΛΛΑΡΙΩΝ!
O πασίγνωστος στους χρηματιστικούς κύκλους αμερικανός Γ. Μπάφετ διευθύνει μια από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες επενδυτικές κερδοσκοπικές εταιρείες στον κόσμο.
Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γουόρεν Μπάφετ, σχετικά με τα πλεονεκτήματα τηςαυτονομίας μιας χώρας που τυπώνει χρήμα.
Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg,ο κ. Μπάφετ ανέλυε το δημοσιονομικό πρόβλημα των ΗΠΑ και στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και στη χώρα μας.
«Η Ελλάδα έχασε τη δύναμή της, επειδή δεν μπορούσε να τυπώσει χρήματα. Αν οι Έλληνες τύπωναν δραχμές, θα είχαν, βέβαια, άλλα προβλήματα, αλλά δεν θα είχαν χρέος», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να τυπώνουμε τα δικά μας χρήματα, αυτό είναι το κλειδί. Και οι 17 χώρες της Ευρωζώνης μπορούσαν παλιά να τυπώσουν χρήματα, αλλά τώρα έχουν παραδώσει στην Ε.Ε. αυτό τους το δικαίωμα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Εμείς δεν έχουμε αυτό το πρόβλημα, μπορούμε να τυπώνουμε, οπότε η πίστωση είναι καλό πράγμα», τόνισε μεταξύ άλλων.
Η τοποθέτηση του Γ. Μπάφετ απηχεί τη θεμελιώδη αστική οικονομική σκέψη,η οποία θεωρεί τη νομισματική πολιτική ως καίριο εργαλείο για την άσκηση αντικυκλικής και επεκτατικής οικονομικής πολιτικής.
Αυτόν τον βασικό κανόνα της οικονομίας παραμέρισε με τη γέννησή της η ευρωζώνη, προσπαθώντας να συστεγάσει σε ένα ανελαστικό ενιαίο νόμισμα οικονομίες με πολύ διαφορετικές ταχύτητες και άνισα επίπεδα παραγωγικότητας.
Είναι αυτονόητο,βέβαια,ότι η ύπαρξη εθνικού νομίσματος δεν συνιστά αυτόματο πιλότο για θετική διέξοδο αλλά μόνο προϋπόθεση για την εφαρμογή μιας νέας προοδευτικής πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: