Τι γράφουν για την Ευρώπη, τις ευρωεκλογές και την υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Τόνι Νέγκρι, ο Σάντρο Μετζάντρα και ο δημοσιογράφος Γκαντ Λέρνερ στη La Repubblica.
Άρθρο των ΣΑΝΤΡΟ ΜΕΤΖΑΝΤΡΑ και ΤΟΝΙ ΝΕΓΚΡΙ
Όποιος, σαν εμάς, δεν έχει εκλογικά συμφέροντα, βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να αναγνωρίσει τη μεγάλη σημασία που θα έχουν το 2014 οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι εύκολο να προβλέψουμε, στο μεγαλύτερο τμήμα των ενδιαφερόμενων χωρών, υψηλή αποχή και σημαντική επιβεβαίωση των «ευρωσκεπτικιστικών» δυνάμεων, ενωμένες από τη ρητορική της επιστροφής στην «εθνική κυριαρχία», την εχθρότητα στο ευρώ και τους «τεχνοκράτες των Βρυξελλών». Δεν είναι καλά πράγματα για εμάς. Είμαστε εδώ και καιρό πεπεισμένοι πως η Ευρώπη υπάρχει, τόσο από ρυθμιστική - νομικιστική άποψη όσο και από την κυβερνητική και καπιταλιστική άποψη, με την ολοκλήρωση να έχει περάσει πλέον το κατώφλι της μη αναστρεψιμότητας.
Με την κρίση, μια γενική αναδιάταξη των εξουσιών γύρω από την κεντρικότητα της ΕΚΤ και αυτού που ονομάζεται «εκτελεστικός φεντεραλισμός» έχει αλλάξει σίγουρα την κατεύθυνση της πορείας της ολοκλήρωσης, αλλά δεν αμφισβήτησε τη συνέχισή της. Το ίδιο το κοινό νόμισμα φαίνεται σήμερα παγιωμένο στην προοπτική της τραπεζικής ένωσης: να αντιπαρατεθούμε στη βία με την οποία εκφράζει την καπιταλιστική κυριαρχία είναι απαραίτητο, αλλά το να φανταστούμε μια επιστροφή στα εθνικά νομίσματα σημαίνει πως δεν έγινε κατανοητό ποιο είναι σήμερα το πεδίο που παίζεται ο ταξικός αγώνας...... 
Άρθρο του ΓΚΑΝΤ ΛΕΡΝΕΡ στη "La Repubblika"
Η πιθανότητα να ηγηθεί το Αλέξης Τρίπρας ενός ιταλικού αριστερού και αντιμνημονιακού ψηφοδελτίου έχει δημιουργήσει τα πρώτα ρήγματα στο Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Γκρίλο και στην Αριστερά Οικολογία Ελευθερία (SEL) του Βέντολα, που πιέζεται εν όψει του συνεδρίου του κόμματος για να... μετακομίσει προς τη ριζοσπαστική Αριστερά.
Τα ρήγματα αυτά άρχισαν να εμφανίζονται ιδιαίτερα στο Δημοκρατικό Κόμμα, που πραγματοποίησε μια δεξιά στροφή με την εκλογή του Ματέο Ρέντζι στη θέση του γραμματέα του κόμματος.
Ο Γκαντ Λέρνερ, ένας από τους πιο γνωστούς Ιταλούς δημοσιογράφους και μέλος του κόμματος, προειδοποίησε για την υποβλητική γοητεία του Αλέξη Τσίπρα έναντι του Μάρτιν Σουλτζ και ότι αυτό συνεπάγεται για το Δημοκρατικό Κόμμα με μακροσκελές σχόλιό του στη μεγαλύτερη ιταλική εφημερίδα La Repubblica, με τίτλο «1914-2014: Το τραπέζι των εξετάσεων για την Αριστερά», που δημοσιεύτηκε στις 4 Ιανουαρίου 2014...