ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΟΣ: «Η ΚΙΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΤΙΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΗΠΑ»






21:23
21/09/2014
Έντονη είναι η αμερικανική ανησυχία για την πρόοδο που έχουν σημειώσει η Ρωσία και η Κίνα στον υποβρυχιακό τους Στόλο, αναγκάζοντας τον διοικητή της δύναμης υποβρυχίων Ατλαντικού του αμερικανικού Ναυτικού να προχωρήσει σε προειδοποίηση για τους μελλοντικούς κινδύνους.
Ο αντιναύαρχος Michael Connor είπε πως οι παγκόσμιες απειλές σήμερα είναι πολύ πιο πολλές και σε περισσότερα σημεία του κόσμου από ότι ήταν κατά τη διάρκεια της εποχής του «ψυχρού πολέμου», όταν οι ΗΠΑ ήταν επικεντρωμένες στην αντιμετώπιση της ΕΣΣΔ.
Ο Αμερικανός αντιναύαρχος είπε πως οι ΗΠΑ μετά το τέλος του «ψυχρού πολέμου» αντιμετώπιζαν τη Ρωσία ως εταίρο, κάτι όμως που άλλαξε άρδην ύστερα από την επιθετική, όπως την χαρακτήρισε, συμπεριφορά της Ρωσίας στην Ουκρανίας και την εμφάνιση συγκεκριμένων τακτικών, κινήσεων τις οποίες οι ΗΠΑ είχαν να δουν από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80.
Λαμβανομένης υπόψη της ύπαρξης ενός σημαντικού πυρηνικού οπλοστασίου στην κατοχή της Ρωσίας, το γεγονός αυτό απασχολεί σήμερα έντονα την ηγεσία του αμερικανικού Ναυτικού. 
«Η  πρώην ΕΣΣΔ μετεξελίχτηκε στη Ρωσία, αλλά διατήρησε τις πυρηνικές της δυνάμεις. Σήμερα αναπτύσσουν περαιτέρω τις δυνάμεις αυτές όπως και άλλες. Όπως επανεμφανίζονται ξανά, διαπιστώνουμε ότι η σημερινή Ρωσία εμφανίζεται να έχει φιλοδοξίες τόσο εδαφικές όσο και επιρροής όπως είχε αστα χρόνια της ΕΣΣΔ», σημείωσε ο Connor. .
Ο Αμερικανός ναύαρχος σημείωσε την πρόσφατη πρόθεση της Ρωσίας να αναβαθμίσει τον υποβρυχιακό της Στόλο όταν Ρώσοι αξιωματούχοι εμφάνισαν φωτογραφίες δύο υποβρυχίων κλάσης Akula καθώς μεταφέρονταν σε ναυπηγείο για να υποστούν πρόγραμμα αναβάθμισης, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα των νέων ρωσικών SSBN κλάσης Borei,
Μαζί όμως με τη Ρωσία το αμερικανικό Ναυτικό διατηρεί την προσοχή του και στον κινεζικό υποβρυχιακό Στόλο, ο οποίος σημείωσε έχει ικανότητες παγκόσμιου πλήγματος.
«Ο κόσμος έχει μετεξελιχθεί σε πολύ-πολικό και αντιμετωπίζουμε ανταγωνισμό για παγκόσμια επιρροή και ισχύ από την ανερχόμενη Κίνα, η οποία μας απασχολεί επίσης. Οι Κινέζοι έχουν υποβρύχια βαλλιστικών βλημάτων εδώ και κάποιο καιρό. Ο βηματισμός τους έχει επιταχυνθεί και έχουν ορισμένα πυρηνοκίνητα υποβρύχια ενώ εξακολουθούν να ναυπηγούν άλλα» είπε. 
Τον περασμένο Φεβρουάριο το γραφείο πληροφοριών του αμερικανικού Ναυτικού ONI (Office of Naval Intelligence) σε έκθεσή του σημείωνε πως το Ναυτικό της Κίνας από μια δύναμη κλειστής θάλασσας μετατρέπεται σταδιακά σε μια δύναμη με ικανότητα να προσβάλλει στόχους σε αποστάσεις εκατοντάδων μιλίων από την κινεζική επικράτεια.
Πιο ειδικά το ΟΝΙ ανησυχούσε για την συνεχώς αυξανόμενη δύναμη των κινεζικών υποβρυχίων στα οποία συμπεριλαμβάνεται η νέα κλάση Jin των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων τα οποία επρόκειτο να αρχίσουν περιπολίες εντός του έτους.
Όπως μάλιστα ανέφερε η έκθεση η «ανάπτυξη των SSBN Jin σηματοδοτεί την πρώτη αξιόπιστη προσπάθεια της Κίνας σε δυνατότητα πρώτου και δεύτερου πυρηνικού πλήγματος».
Η συγκεκριμένη κλάση μπορεί να εκτοξεύσει το βλήμα JL-2 με  βεληνεκές 7.400 χλμ. κάτι που θα επιτρέψει στα υποβρύχια να κτυπήσουν στόχους στην Χαβάη, την Αλάσκα αλλά και δυτικές τοποθεσίες των ΗΠΑ CONUS (continental United States) από τα νερά της ανατολικής Ασίας, εκτίμησε το ΟΝΙ.
Η ίδια έκθεση αναφέρει πως οι Κινέζοι έχουν στη διάθεσή τους 5 υποβρύχια SSBN και 53 συμβατικά επιθετικά.
Συνολικά όπως εκτίμησε και ο Αμερικανός αντιναύαρχος η Κίνα τα τελευταία 10 χρόνια αύξησε εντυπωσιακά τις επιθετικές της ικανότητες που εγκαθιστά στον Στόλο των υποβρυχίων της. Μια δεκαετία πριν μόνο λίγα μόνο κινεζικά υποβρύχια μπορούσαν να εκτοξεύσουν ναυτικά βλήματα cruise. Τώρα περισσότερα από τα μισά συμβατικά υποβρύχια μπορούν να εκτοξεύσουν βλήματα cruise και αντιπλοικά βλήματα.
«Τα υποβρύχια Type 095 τα οποία η Κ;iνα σκοπεύει να ναυπηγήσει την επόμενη δεκαετία θα έχουν και ικανότητα πλήγματος με συμβατικά βλήματα εναντίον στόχων εδάφους, όπως τα αμερικανικά TomahawΚ, κάτι που θα επιτρέψει να προσβάλλουν αμερικανικές βάσεις όπως το Γκουάμ ή η Οκινάουα» σημειώνεται επίσης στην έκθεση.
«Συνολικά η Ρωσία και η Κίνα είναι αποφασισμένες στο να δημιουργήσουν μια υποβρύχια πυρηνική δύναμη αποτροπής  μαζί με ισχυρά σκάφη συνοδείας. Από την πλευρά μας θέλουμε να λύνουμε τις τις μικρές εντάσεις πριν αυτές γίνουν μεγάλες»,είπε με νόημα ο Αμερικανός αντιναύαρχος.
Ο Connor έκανε τις παραπάνω προειδοποιήσει κατά τη διάρκεια της τελετής για την περιπολία Νο.4000 των αμερικανικών SSBN εξηγώντας πως οι ναυτικές περιπολίες αποτροπής των αμερικανικών υποβρυχίων έχουν τις ρίζες πίσω στη δεκαετία του ΄60.
Τότε το αμερικανικό Ναυτικό είχε ανάγκη από 41 υποβρύχια. Σήμερα η αντίστοιχη δύναμη έχει συρρικνωθεί στα 14 από τα οποία τα μισά περίπου έχουν τη βάση του στην Bangor της  Washington και τα άλλα μισά στο Kings Bay της Georgia.
Ο αντιναύαρχος πρόσθεσε πως το αμερικανικό Ναυτικό θα ξεκινήσει την ναυπήγηση της νέας κλάσης νέας γενιάς σε ότι αφορά τα υποβρύχια SSBN με την οποία θα αντικατασταθούν τα υποβρύχια κλάσης Ohio από το 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια: