ΑΣΚΗΣΗ VOSTOK-2014 - ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ





10:05
22/09/2014
Σε εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων τύπου Iskander-M, προχώρησαν οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά τη διάρκεια της μεγάλης κλίμακας άσκησης Vostok-2014 που πραγματοποιούν στην Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια. Οι βαλλιστικοί αυτοί πύραυλοι είναι ένα από τα πλέον ισχυρά αποτρεπτικά όπλα της Μόσχας και προκαλούν τρόμο στις ΗΠΑ.
Δεν έφτανε στην Ουάσιγκτον το «κάζο» που έπαθε με τις εικονικές πυρηνικές προσβολές στην Αλάσκα από δύο Tu-95, τα οποία συνόδευαν MIG-31, ήρθε και η εκτόξευση των Iskander-M να… δέσει το γλυκό.
Κι αυτό γιατί ο αντίκτυπος της επιτυχούς δοκιμής από τους βαλλιστικούς πυραύλους έφτασε σίγουρα στις ΗΠΑ, παρ΄ότι έγινε στην Άπω Ανατολή και στην Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια. Πληροφορίες από τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν πώς οι δοκιμές έγιναν με απόλυτη επιτυχία, καθώς όλοι οι στόχοι καταστράφηκαν από τα βλήματα των Iskander-M.
Το  πυραυλικό σύστημα Iskander-M χαρακτηρίζεται από υψηλή κινητικότητα  και δύναται να εκτοξεύσει πύραυλο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και το βλήμα να ακολουθήσει τεθλασμένη - και όχι βαλλιστική - τροχιά για να προσβάλλει το στόχο του προκειμένου να αποφύγει τα αντιβαλλιστικά συστήματα.
Έχει βεληνεκές που ξεπερνά τα 400 χιλιόμετρα (το Iskander-E έχει βεληνεκές περίπου 280 χιλιομέτρων) και χρησιμοποιείται από τις χερσαίες δυνάμεις της Ρωσίας. Μπορεί να φέρει και μη συμβατική κεφαλή.
Το σύστημα Iskander αξιοποιείται επιχειρησιακά από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις από το 2006 και χαρακτηρίζεται και την εντυπωσιακή του ακρίβεια και τη «φονικότητα» του. Οι ΗΠΑ το θεωρούν ως ένα από τα πέντε πιο απειλητικά ρωσικά οπλικά συστήματα.
Η εκτόξευση των βαλλιστικών πυραύλων Iskander-M έγινε κατά τη διάρκεια της άσκησης Vostok-2014 που βρίσκεται σε εξέλιξη (ολοκληρώνεται στις 25 Σεπτεμβρίου), στην οποία συμμετέχουν από την Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια περισσότερα από 1.500 άρματα μάχης, 120 αεροσκάφη, 70 πολεμικά πλοία και 5.000 διαφορετικά οπλικά συστήματα.
Όπως ανακοινώθηκε, πριν από λίγες ώρες ξεκίνησαν στο πλαίσιο της ίδιας άσκησης μεγάλα αεροναυτικά γυμνάσια στον Ειρηνικό Ωκεανό. Μαχητικά αεροσκάφη σε συνεργασία με πλοία του Σόλου του Ειρηνικού εξαπέλυσαν επίθεση κατά εικονικών στόχων με τη βοήθεια αεροσκαφών Α-50 και την κάλυψη αεροσκαφών MIG-31.
Πρόκειται για ένα ακόμη σκέλος της άσκησης, η οποία στοχεύει στην αποστολή ενός μηνύματος αποφασιστικότητας και επιχειρησιακής ετοιμότητας προς το ΝΑΤΟ και πιο συγκεκριμένα στις ΗΠΑ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: