ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Ακόμη πιο κοντά στον πολιτικό της στόχο, για αποχώρηση της συγκυβέρνησης της καταστροφής, βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση, μετά την τριήμερη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, καθώς σε... μπούμερανγκ εξελίχθηκε η ιδέα Σαμαρά - Βενιζέλου.

Χωρίς εφεδρείες η κυβέρνηση

Εξερχόμενος του Κοινοβουλίου, αμέσως μετά την ψηφοφορία, ο ΑλΤσίπρας δήλωσε: «Άνθρακες ο θησαυρός. Η κυβέρνηση κατέδειξε την αδυναμία της να διευρύνει την πλειοψηφία της, εντός και εκτός της Βουλής. Ο χρόνος της τελειώνει. Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον».
Ενώ κορυφαίο στέλεχος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαινε εμφανώς ικανοποιημένο για το αποτέλεσμα ότι «δεν πήραν ούτε ένα παραπάνω!», από το άθροισμα, εννοείται, των βουλευτών Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Χωρίς πολιτικές συμμαχίες και εφεδρείες, ο στόχος των «180» έγινε ακόμη πιο φανερό ότι είναι ανέφικτος, φέρνοντας τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος της πολιτικής τους καριέρας.
Χαρακτηριστικές εξάλλου της έλλειψης αυτοπεποίθησης ήταν οι φωνές κυβερνητικών βουλευτών που ζητούσαν αντικατάσταση του πρωθυπουργού, κυβέρνηση "ειδικού σκοπού", κ.ά. τέτοια, δηλωτικά, χωρίς αμφιβολία, του πανικού που κυριαρχεί πλέον στο «γαλαζοπράσινο» στρατόπεδο.

Μήνυμα Τσίπρα

Και στον αντίποδα, μια παράταξη που όχι μόνο έδειξε σίγουρη για την προοπτική της, αλλά απέδειξε ταυτόχρονα ότι είναι το κόμμα που μπορεί να εμπνεύσει σιγουριά στους πολίτες. Με ζητούμενο άλλωστε να σταλεί μήνυμα, μέσα και έξω, ότι η χώρα γυρίζει σελίδα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε «εκλογές τώρα και εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας με ευρύτατη συναίνεση, ώστε να δοθεί το μήνυμα, μέσα και έξω, ότι η χώρα γυρίζει σελίδα. Ξαναγίνεται ισχυρή και υπολογίσιμη χώρα. Διεκδικεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το χρέος, με τον λαό στο προσκήνιο, με ενότητα και με ευρεία κοινωνική συναίνεση. Ζητάμε, λοιπόν, εκλογές, όχι για να έρθουμε στην εξουσία και να διαχειριστούμε τη μνημονιακή Ελλάδα. Ζητάμε εκλογές για να αλλάξουμε την Ελλάδα», ήταν η δέσμευση Τσίπρα προς τους πολίτες. Την έκκλησή του όμως προς το Μέγαρο Μαξίμου να σταθεί στο ύψος των κρίσιμων, όπως τόνισε, περιστάσεων απέρριψε ο Αντώνης Σαμαράς, προτιμώντας να παραμείνει για άλλους τέσσερις μήνες στον θώκο του...
Με την άρνησή του όμως ο πρωθυπουργός έπεσε στην παγίδα της αντιπολίτευσης, καθώς οι πολίτες γνωρίζουν καλά πλέον ποιος είναι εκείνος που επιζητεί την πόλωση και ποιος εγγυάται τις ομαλές εξελίξεις. Με τον κ. Σαμαρά να αποδεικνύει -και μέσα από την εμπρηστική ομιλία του και για πολλοστή φορά, είναι αλήθεια- ότι είναι εκείνος που δεν θα διστάσει να επιχειρήσει να αποσταθεροποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αδιαφορώντας αν μαζί του θα αποσταθεροποιήσει και τη χώρα.
Παράλληλα, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης έστειλε μήνυμα ελπίδας στους βασανισμένους από τα μνημονιακά μέτρα πολίτες, όταν προειδοποιούσε, από του βήματος της Βουλής, τον Αντ. Σαμαρά «οποιαδήποτε απόφαση ή συμφωνία δεν έχει τη δική μας συναίνεση, δεν θα γίνει αποδεκτή. Δεν θα δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα δεσμεύει την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, για την οποία ο λαός μας σύντομα θα δώσει ισχυρή εντολή με την ψήφο του. Και όπως έχουμε πει χιλιάδες φορές, σε καμία συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη συνέχεια του μνημονιακού καθεστώτος, τη συνέχεια της λιτότητας, με οποιοδήποτε επικοινωνιακό καμουφλάζ, εμείς δεν πρόκειται να βάλουμε την υπογραφή μας».
 Το νέο Μνημόνιο
Ταυτόχρονα, ο ΑλΤσίπρας έκανε τα αποκαλυπτήρια της κρυφής κυβερνητικής ατζέντας, τονίζοντας: «Ιδού λοιπόν το νέο Μνημόνιο: ο προϋπολογισμός για το 2015 συν τα μέτρα του Νοεμβρίου. Και δεν έχει σημασία πώς θα το ονομάσετε», είπε απευθυνόμενος στονΑντ. Σαμαρά «και μετά έρχεστε να μας πείτε ότι φεύγει το ΔΝΤ, ότι τελείωσαν τα βάσανα. Αλλά δεν σας πιστεύει πια κανείς. Ούτε τα στελέχη σας σας πιστεύουν. Το παραμύθι των Παρισίων τελείωσε νωρίς».
Άλλωστε, ο πρωθυπουργός, που «ταύτισε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ με την καταστροφή» (σ.σ.: σε πρόσφατη συνέντευξή του), είναι ταυτισμένος με το Μνημόνιο, άρα «το καθεστώς των Μνημονίων με εσάς θα παραμείνει».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΥΓΗ