Η Ρωσία και το Ιράν θα δημιουργήσουν μια κοινή Τράπεζα.





Το Ιράν και η Ρωσία σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια κοινή τράπεζα για την χρηματοδότηση των κοινών εμπορικών οικονομικών σχεδίων τους. Μέσω αυτού του οργάνου, η Μόσχα και η Τεχεράνη αναμένουν να αποσυρθούν από τα Δυτικά νομίσματα με αμοιβαίους διακανονισμούς.

“Η Ιρανική Τράπεζα θα είναι σε θέση να παράγει αμοιβαία ανταλλαγή των νομισμάτων με την χρήση  ρούβλια και ρεάλια, εκτός από δολάρια, ευρώ και λίρες”, δήλωσε ο Asadullah Asgaroladi, ο επικεφαλής του Ιρανικού – Ρωσικού Εμπορικού επιμελητηρίου. Σημείωσε, επίσης ότι η κοινή τράπεζα θα δημιουργηθεί με την στήριξη των κεντρικών τραπεζών και του ιδιωτικού τομέα.


Επιπλέον ο Asgaroladi επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι κατά της Ρωσίας και εναντίον του Ιράν, η Δύση αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις.  Αποκάλεσε την απόφαση άδικη αλλά σημείωσε ότι έχει δοθεί επιπλέον ώθηση στην ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στην Τεχεράνη και στην Μόσχα , σύμφωνα με το Press TV.
“Σχετικά με την προσοχή που δίνεται στην ανάπτυξη των οικονομικών μας σχέσεων και στην Μόσχα και στην Τεχεράνη αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι Πρόεδροι των χωρών μας έχουν ήδη πραγματοποιήσει τέσσερις συναντήσεις από τότε που ήρθε στην εξουσία το 2013, ο σημερινός πρόεδρος του Ιράν Χασάν Rouhani,” , είπε ο Asadollah Asgaroladi.

Όπως έχει ήδη γράψει η Melbourne Herald Sun, ο επικεφαλής του Ρωσικού Υπουργείου Ενέργειας Alexander Novak και ο ομόλογός του Ιράν, ο Bijan Namdar Zanganeh υπέγραψαν ένα πενταετές Διακυβερνητικό μνημόνιο κατανόησης. Το έγγραφο προβλέπει την προμήθεια στο Ιράν Ρωσικού εξοπλισμού καταναλωτικών αγαθών με αντάλλαγμα το Ιρανικό Πετρέλαιο.

Η Ρωσία και το Ιράν διαπραγματεύονταν την συμφωνία μέχρι το τέλος του 2014. Η Μόσχα ήταν υπό σταθερή πίεση από την Ουάσιγκτον. Η ΗΠΑ προσπάθησε να ακυρώσει την συμφωνία. Ο Λευκός Οίκος φοβάται ότι η συνεργασία με τη Ρωσία θα μετριάσει τις επιδράσεις των δυτικών κυρώσεων στο Ιράν και θα μειώσει την πίεση στην Τεχεράνη κατά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις των “έξι” σχετικά με το καθεστώς του πυρηνικού προγράμματος. Κατά την συνεδρίαση της Διακυβερνητικής επιτροπής τον Σεπτέμβριο στην Τεχεράνη μπορεί να υπογραφούν συγκεκριμένες συμβάσεις και συμφωνίες.


http://dni.ru/


Δεν υπάρχουν σχόλια: