ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΟ ΔΝΤ: ΤΕΧΝΗΤΗ «ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ» ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ


20:12
11/06/2015
Ακόμη και στα επόμενα 24ωρα είναι πιθανό να κλείσει η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών ανέφερε το Μέγαρο Μαξίμου εν μέσω πυρετωδών διαπραγματεύσεων για την γεφύρωση των «εναπομεινουσών διαφορών», όπως δήλωσε και εχθές το βράδυ ο πρωθυπουργός.
Πιο συγκεκριμένα και σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης  δήλωσε ότι «η ελληνική αντιπροσωπεία είναι έτοιμη να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σύντομα, ακόμα και τα επόμενα 24ωρα», ενώ τόνισε ότι  «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους».
Είναι η πρώτη φορά που το Μέγαρο Μαξίμου δίνει χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη της συμφωνίας και μάλιστα υπό την μορφή «24ωρων» γεγονός που καταδεικνύει ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία.
 Αυτό τόνισε άλλωστε και πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και αυτό είχε δηλώσει και εχθές βράδυ μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο.
«Εργαζόμαστε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές που έχουν απομείνει, ιδίως τις διαφορές στο δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό ζήτημα. Συνεργαζόμαστε προκειμένου να φτάσουμε σε μία συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος» είπε πιο συγκεκριμένα ο Α.Τσίπρας μετά την συνάντησή του με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ επαναλαμβάνοντας πρακτικά τα όσα συμφωνήθηκαν εχθές το βράδυ.
Η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες και επαφές που πραγματοποίησε αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν καθοριστικής σημασίας για το μέλλον των σχέσεων της χώρας με τους δανειστές.
Αυτό διαπιστώνεται και από το πολύ καλό κλίμα που επικράτησε τόσο κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής τριμερούς όσο και κατά την σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν.
Όπως γίνεται γνωστό από το περιβάλλον του Α.Κ.Γιούνκερ  ο τελευταίος ζήτησε να υπάρχει τακτική επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό, διαψεύδοντας έτσι και εκ των πραγμάτων τα δημοσιεύματα για ψύχρανση των σχέσεων των δύο ανδρών.
Αν και δεν επιβεβαιώνεται άλλο ταξίδι του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, στις προθέσεις του προέδρου της Κομισιόν, είναι να υπάρξει η αναγκαία συνεννόηση ώστε να αποφευχθούν παρερμηνείες και άλλα εμπόδια και να εξακολουθήσει να υπάρχει κοινό έδαφος για την επίτευξη συμφωνίας.
Όπως επιβεβαιώνουν κύκλοι της ΕΕ, οι δύο άνδρες είχαν μια «σημαντική, φιλική κι εποικοδομητική συνάντηση η οποία διήρκησε δύο ώρες». Ο πρόεδρος Γιούνκερ διευκρίνισε πως «η πιθανή διαδικασία με τους τρεις θεσμούς θα επιτρέψει αμοιβαία αποδεκτή λύση εντός χρόνου».
Ακόμη και η τεχνητή και εσκεμμένη «αποχώρηση» του ΔΝΤ από τις Βρυξέλεςεντάσσεται στο πλαίσιο της διαφαινόμενης λύσης καθώς κάθε μέρος λίγο πριν την συμφωνία προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη του.
Μάλιστα η «αποχώρηση» του ΔΝΤ έγινε με την δικαιολογία ότι «οι συζητήσεις έχουν μεταπηδήσει σε πολιτικό επίπεδο και εμείς είμαστε τεχνοκράτες»(!) όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.
Με άλλα λόγια «κάναμε στην άκρη» καθώς το θέμα έχει να κάνει τώρα μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας, ΕΕ και ΗΠΑ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: