ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ



12/06/2015
Η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω όσον αφορά στο ζήτημα του χρέους και ζητά να μπει οπωσδήποτε στη συμφωνία δέσμευση των δανειστών για το πότε και πώς θα γίνει ένα «κούρεμα». Αυτός είναι και ο βασικός λόγος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν κλείσει ακόμη έτσι ώστε να τεθεί το ελληνικό ζήτημα κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 18ης Ιουνίου. 
 
«Αγωνιζόμαστε διαπραγματευόμενοι. Όσο ο ελληνικός λαός στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης, η κυβέρνηση θα κρατά δίκαια αιτήματα του ελληνικού λαού προκειμένου να έχουμε μια συμφωνία που δεν θα είναι απλά συμφωνία, αλλά θα είναι μία λύση που θα διατηρεί την κοινωνική συνοχή, θα δίνει την αναπτυξιακή προοπτική και ταυτόχρονα θα δίνει λύση στο μεσοπρόθεσμο χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας και άρα θα δημιουργεί συνθήκες βιωσιμότητας του χρέους», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από την ΕΡΤ, όπου βρέθηκε επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες.
 
Το θέμα του χρέους είναι λοιπόν το «κλειδί» της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών και χωρίς αυτό, όπως αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, «δεν μπορεί να ανοίξει η προοπτική μίας συμφωνίας η οποία θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές». Η ελληνική κυβέρνηση, όπως άλλωστε έχουν παραδεχτεί και πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, δεν μπορεί να συνηγορήσει να γίνουν κάποιες παραχωρήσεις εκ μέρους της, χωρίς να υπάρχει μακροπρόθεσμα έξοδος της χώρας από το τούνελ. 
 
Στο πλαίσιο αυτό αναζητείται η «χρυσή τομή» και αναμένεται το Σαββατοκύριακο να συνεδριάσει το Brussels Group και τη Δευτέρα εκ νέου το Euroworking Group στην αναζήτηση συμφωνίας. Πέραν του χρέους, ωστόσο, φαίνεται πως παραμένουν τα αγκάθια του πρωτογενούς πλεονάσματος και του ΦΠΑ.  
 
Η ελληνική κυβέρνηση ζητά πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ για φέτος, ενώ οι δανειστές 1%. Η «μπίλια»  αναμένεται να κάτσει κάπου μεταξύ 0,80-0,90%. Η διαφορά κυβέρνησης και δανειστών είναι κάπου 50-150 εκατ. ευρώ για φέτος και περίπου διπλάσια για το 2016. 
 
Το άλλο μείζον θέμα είναι ο ΦΠΑ. Οι αυξομειώσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ δεν σημαίνουν τίποτα για τους δανειστές αν δεν αφορούν σε προϊόντα που έχουν ευρεία κατανάλωση και για τα οποία ο ΦΠΑ αποδίδεται ολόκληρος στο δημόσιο. Κοινώς, αν δεν υπάρχει δημοσιονομικό όφελος. 
 
Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να δεχθεί αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για το ρεύμα. Θέλει το χαμηλό συντελεστή έστω και στο 6,5% από το 6% και δεν επιθυμεί την κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά, για την οποία έχουν αντιδράσει πολλοί υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Βαρουφάκης και ο Πάνος Καμμένος. 
 
Όσον αφορά στο θέμα του ΔΝΤ και την απόσυρση των εκπροσώπων του από το Brussels Group, στην Αθήνα δεν ανησυχούν ιδιαίτερα καθώς θεωρούν πως το ΔΝΤ ούτως ή άλλως δεν θα έδινε ξανά καμία δόση στην Ελλάδα και το μόνο που θέλουν από το Ταμείο είναι απλώς να μην μπλοκάρει τη διαφαινόμενη συμφωνία με τους Ευρωπαίους, κρατώντας για τον εαυτό του τους ...αστερίσκους και τις διαφωνίες.
 
Οι δανειστές με τελεσίγραφα, αποχωρήσεις και απειλές επιχειρούν να κάμψουν την κυβέρνηση όσο περνάει ο χρόνος και πλησιάζει η 30η Ιουνίου, οπότε λήγει και το πρόγραμμα, αλλά η κυβέρνηση δηλώνει πως δεν πρόκειται να δεχθεί μία συμφωνία με επαχθείς όρους και χωρίς βέβαια να υπάρχει λύση στο θέμα του χρέους.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: