Γιατί η Ρωσία δεν είναι Γιουγκοσλαβία





Δεν απαιτείται πλέον η απόδειξη ότι το επίκεντρο της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής βασίζεται στο μύθο ΙΑ Krylov " Ο λύκος και το αρνί . " Η ΕΕ , φυσικά , παίζει τον λύκο και , χαμογελώντας  συνεχώς  επαναλαμβάνει : « Είσαι ένοχος γιατί  θέλω να φάω ... "

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας  είναι έτοιμη να εφαρμόσει η ΕΕ στην περίπτωση που οι πολιτοφυλακές θα πάρουν το αεροδρόμιο του Donetsk  και την Μαριούπολη .Τώρα η Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα πρέπει μόνο να μην παρεμβαίνει , αλλά και να συμβάλει στην ήττα της Νέας Ρωσίας ,όπως θα περίμενε κανείς ,διότι  οι ληστές πάντα καταλήγουν να έχουν απαιτήσεις και ζητούν  ακόμα μεγαλύτερες παραχωρήσεις .


Στην πραγματικότητα, η Δύση έχει δώσει τελεσίγραφο στην Ρωσία, όπως έκανε με την Γιουγκοσλαβία. Τη νέα Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία σχολίασε Facebook  ο δ. Ραγκόζιν: «20 χρόνια πριν, η Δύση ενήργησε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στα Βαλκάνια, με επιβολή κυρώσεων στο  Βελιγράδι για όλα όσα συνέβησαν στη γειτονική Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Αλλά η Ρωσία δεν είναι τα Βαλκάνια. Η Δύση δεν πρέπει να το ξεχάσει  αυτό.

Η Γιουγκοσλαβία ήταν επίσης ένα λάθος (σαν το αρνί του μύθου), για το γεγονός ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ ήθελαν να φάνε. Και η Δύση, όπως και σήμερα, με τη Ρωσία, φώναξε με αγωνία για την ανθρωπιστική αποστολή της.  Στην πραγματικότητα, η Γιουγκοσλαβία, από τα τέλη της δεκαετίας του 80, αν και ανεπιτυχώς, προσπάθησε να ελέγξει την παρέμβαση των δυτικών πολυεθνικών εταιρειών στην οικονομία της. Επιπλέον , η Γιουγκοσλαβία  με ανεπίτρεπτη τόλμη αγνόησε το ΝΑΤΟ και διατήρησε μια φιλία με τη Μόσχα . Όπως τότε έτσι και σήμερα , οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ομάδα τους  έχουν ήδη παρεισφρήσει μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας , και  με ζήλο εργάζονται για να δημιουργήσουν μια λεγόμενη « ζώνη αστάθειας » γύρω από τη χώρα μας .

Όπως συμβαίνει και σήμερα στην Ουκρανία , η Δύση δεν ενδιαφερόταν  για την επίλυση της σύγκρουσης στη Γιουγκοσλαβία . Ακριβώς το ίδιο όπως η Γιουγκοσλαβία , η Ουκρανία διαθέτει σημαντικούς φυσικούς πόρους και πρόσβαση στη θάλασσα (παρ΄ ότι και την Κριμαία με  αναποδιά την έχασε) . Αλλά αν η Γιουγκοσλαβία στο πρόσωπο του Μιλόσεβιτς η ίδια αντιστάθηκε ενεργά στη Δύση , η Ουκρανία δεν  αντιστέκεται . Μπορούμε να πούμε ότι στο πρόσωπο του Γιανουκόβιτς πολύ γρήγορα διαλύθηκε.

Ακριβώς όπως σήμερα, στην Ουκρανία, καθώς και στα τέλη της δεκαετίας του 80, στις δημοκρατίες  των σοβιετικών και στις δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας, με την υποστήριξη της Δύσης, ήρθαν στην εξουσία εθνικιστές. Οι εθνικιστές στην εξουσία είναι πάντα το κλειδί σε μια μακρά σύγκρουση. Ποια ήταν η κατάληξη της Γιουγκοσλαβίας; Κατάρρευση της χώρας και ο κατακερματισμός της Βαλκανικής χερσονήσου σε ένα αριθμό μικρών κρατών με κυβερνήσεις μαριονέτες. Τι πρέπει να γίνει στην Ουκρανία; Διαχωρισμός από τη Ρωσία, και ακολούθως η κατάρρευση και ο κατακερματισμός της Ρωσίας.

Προσπαθώντας η Γιουγκοσλαβία  να αντισταθεί,η Δύση απάντησε με οικονομικές κυρώσεις , δολοφονία του S. Μιλόσεβιτς ,  απειλές για στρατιωτική επίθεση  και άλλα δημοκρατικά μέσα ..... Για επιδόρπιο έχουν κρατήσει το Κοσσυφοπέδιο . Οπλισμένοι φιλοδυτικοί  Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου ξεκίνησαν έναν πόλεμο για την ανεξαρτησία τους . Και ακριβώς όπως η Ουκρανία υπέγραψαν  συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ  που αυτό συνεπάγεται κάποιο τρόπο την καταστροφή της Ρωσικής Donbass , όπως και  η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία , κατά κάποιο τρόπο σήμαινε την εξόντωση των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο .


Αλλά όσο ο S. Μιλόσεβιτς  προσπαθούσε  να αποκαταστήσει την τάξη στη χώρα , τόσο στη Δύση δυνάμωνε τα ουρλιαχτά για « εθνοκάθαρση » , και έστειλε στην Γιουγκοσλαβία  ένα τελεσίγραφο . Η χώρα έχει προσφερθεί να δεχτεί  το στρατιωτικό άγημα του ΝΑΤΟ , χωρίς τον έλεγχο του ΟΗΕ που θα στείλει η Συμμαχία " για την προστασία των δικαιωμάτων των Αλβανών " σε όλη τη χώρα . Σε περίπτωση άρνησης , το ΝΑΤΟ έχει υποσχεθεί να ξεκινήσει " επιθέσεις από  αέρα " . Και ξεκίνησε ......

 H  Γιουγκοσλαβία συνθηκολόγησε  και το ΝΑΤΟ έπρεπε να εγκαταλείψει τις αξιώσεις του. Η Δύση, πάλι ευρισκόμενη σε δυσκολίες  άρχισε να ανταποδίδει. Εναντίον της Γιουγκοσλαβίας εντατικοποιήθηκαν νέες κυρώσεις, στο εσωτερικό της χώρας  η \”αντιπολίτευση\",  ως συνήθως, για τον κόσμο, είχε Ευρωπαϊκή επιλογή, κλπ.Με άλλα λόγια οι Δυτικοί ακόνιζαν τα δόντια τους. Σαν αποτέλεσμα ο  S.  Milosevic  βρέθηκε  πραγματικά στην απομόνωση και στα μπουντρούμια  της Χάγης, όπου  αργότερα προφανώς σκοτώθηκε.

 Το Γιουγκοσλαβική σενάριο είναι σαφές: όταν η αντίσταση δημιουργήσει επαναστατικούς  αρχηγούς τους αποκαλούν \"δικτάτορες\", φορτώνοντας τους κυρώσεις και  απομόνωση, με αυτόν τον τρόπο προκαλούν λαϊκή οργή και συμπάθεια προς την αντιπολίτευση. Εάν ο λαός δεν θέλει να συμπορευθεί με την αντιπολίτευση, ανακηρύσσεται \"Ρέμπελος\". Ως εκ τούτου εάν δεν θέλετε να είστε “Ρέμπελοι” πρέπει να υποστηρίξετε την αντιπολίτευση. Για να μην ζείτε στην απομόνωση , να απορρίψετε τον δικτάτορα κλπ. Φυσικά η Ουκρανική διένεξη είναι πιο σκληρή  επειδή η Ουκρανία είναι επίσημα ανεξάρτητο κράτος. Αλλά  οι καλά αποδεδειγμένες τεχνικές και μέθοδοι εφαρμόζονται πλήρως στην σημερινή κατάσταση.

Κατά το τελευταίο τέταρτο του αιώνα και ενώ η ΕΣΣΔ πλέον δεν υφίστατο η Δύση κάπως είχε  ατονίσει  από την ατιμωρησία. Και εκτός αυτού , ανέπτυξε λίπος και έγινε δυσκίνητη, γιατί εκτός από την Σοβιετική Ενωση δεν είχε κάποιον άλλον να αντιμετωπίσει. Διαφορετικά η εξασθένιση της είναι δύσκολο να εξηγηθεί απλά τώρα χρησιμοποιεί εκπληκτικές μεθόδους. Χρωματιστές επαναστάσεις καθώς και πραγματική κατάσχεση Ανεξαρτήτων Κρατών, τα φαινόμενα αυτά εμφανίζονται  τακτικά στο ίδιο σενάριο. Η Δύση προσπαθεί να επαναλάβει  στην Ρωσία αυτό που έκανε με την Γιουγκσλαβία απομόνωση, “ειρηνικές πορείες”.......


Αλλά η κατάσταση είναι ριζικά διαφορετική. Τα πάντα που συνέβησαν  στην Γιουγκοσλαβία και συνέβαιναν κάποτε  στην ΕΣΣΔ, δεν θα συμβούν  στη Ρωσία. Και ούτε καν από μια  μεγάλη ή μικρή αγάπη για τον Πούτιν. Απλά  σαφέστατα, οι συγκεντρώσεις της  αντιπολίτευσης, Πλατείες ανεξαρτησίας, και  κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων με την βοήθεια του internet δεν πετυχαίνουν γιατί δεν είναι αυθόρμητες αλλά υποκινούμενες και καλύτερα
 οργανωμένες από  οποιεσδήποτε άλλες . Προκειμένου να οργανώσουν  το πλήθος χρειάζονται πολλά χρήματα για την εκπαίδευση και τον  εξοπλισμό τους .Φυσικά ,πρέπει να πληρώσουν τους διοργανωτές . Ταμεία για τέτοια γεγονότα έρχονται πάντα από την ίδια πηγή .

Η Ρωσία σήμερα βλέπει το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, αντιμετωπίζουν κρίση του είδους - η παλιά δουλεμένη μεθοδολογία γίνεται όλο και χειρότερη, και δεν κάνουν τον κόπο να εφεύρουν κάτι νέο. Απλά  είναι αμαρτία να μην το προσπαθούν.

Σβετλάνα Zamlelova


http://politikus.ru/

Δεν υπάρχουν σχόλια: