Δίκαιο είναι το ακριβώς αντίθετο


Ημερομηνία: 24/10/2013 
Το κύριο άρθρο της Αυγής
Προ ημερών ο κ. Στουρνάρας, εξηγώντας τη φιλοσοφία του νέου φορολογικού συστήματος για την ακίνητη περιουσία, επαίρετο ότι το νέο σύστημα θα είναι πιο δίκαιο διότι θα παίρνει λιγότερα από περισσότερους. Χθες ανακοινώθηκε το νέο φορολογικό, το οποίο όντως προβλέπει τη φορολόγηση του συνόλου της ακίνητης περιουσίας (σπίτια, οικόπεδα, χωράφια, αγροτεμάχια) και διαπιστώσαμε ότι πραγματικά κανείς δεν γλιτώνει από τις φορολογικές προβλέψεις.

Αυτό, όμως, το οποίο ο κ. Στουρνάρας παρουσιάζει ως πιο δίκαιο δεν είναι παρά μια παραλλαγή του χαρατσιού, δηλαδή μιας αντίληψης κεφαλικού φόρου, από τον οποίο απουσιάζει το βασικό χαρακτηριστικό της φορολογικής δικαιοσύνης, δηλαδή η προοδευτικότητα της φορολογίας. Προοδευτικότητα της φορολογίας σημαίνει ότι παίρνω λίγα από τους φτωχούς και πολλά από τους πλούσιους και όχι ότι απλώνω τα προς είσπραξη στο σύνολο του πληθυσμού ώστε να υπάρξει σχετική ελάφρυνση. Το προοδευτικό φορολογικό σύστημα έχει χαρακτήρα αναδιανεμητικό. Η ίδια ακριβώς φιλοσοφία που βάζει στο στόχαστρο τους πολλούς διέπει το σύνολο των φορολογικών παρεμβάσεων και της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει αυτή η κυβέρνηση. Είναι ακριβώς αυτό το οποίο λέμε οριζόντια. Μέχρι τώρα, οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν προτιμήσει την εύκολη λύση να απομυζούν τη μεγάλη μάζα των φτωχών - νεόπτωχων και της καθημαγμένης μεσαίας τάξης, αποφεύγοντας έτσι να βάλουν χέρι στον μεγάλο πλούτο.

Επικαλούνται διάφορες απίθανες δικαιολογίες, που ξεκινούν από το ότι οι πλούσιοι στην Ελλάδα είναι λίγοι και τα χρήματά τους λιγοστά και φτάνουν στις διάφορες "τεχνικές" δυσκολίες σύλληψης της φορολογητέας ύλης, τη στιγμή που τα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων φορολογούνται με το πάτημα ενός κουμπιού. Οι δε δικαιούχοι τους δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκρούσουν την αδικία την οποία υφίστανται.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει επιτύχει δημοσιονομικό πλεόνασμα, ότι το Μνημόνιο τελειώνει, ότι φάγαμε τον γάιδαρο και έχει μείνει η ουρά, η οποία είναι ζήτημα μηνών να καταποθεί ούτως ώστε, ελεύθεροι πλέον από Μνημόνια, να βαδίσουμε τον δρόμο της προόδου. Ας υποθέσουμε προς στιγμήν ότι είναι έτσι. Εάν, όμως, είναι έτσι, θα πρέπει η κυβέρνηση να παραδεχτεί ότι ολόκληρη η μνημονιακή πολιτική βγήκε στις πλάτες των φτωχών χωρίς να θιγεί ο μεγάλος πλούτος. Τα στοιχεία σχετικά με το πόσοι από αυτούς που έβγαλαν μεγάλα ποσά έξω ελέγχθηκαν, πόσες οφσόρ ελέγχθηκαν και πόσα χρήματα απέσπασαν από τους συνονόματούς τους της λίστας Λαγκάρντ είναι συντριπτικά: Δεκάρα τσακιστή.


Πηγή: avgi.gr
- See more at: http://left.gr/news/dikaio-einai-akrivos-antitheto#sthash.OjDEALoX.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: