ΕΡΧΟΜΟΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΚΑΙ ΘΥΕΛΛΑ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ!



Εκτύπωση
(Δευτ.4/11/13
ΛΟΥΚΕΤΑ-ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ-ΦΟΡΟΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟΥ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗ!
ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ!
Σήμερα φτάνει στην Αθήνα τοκλιμάκιο της τρόικας για να αρχίσουν αύριο, Τρίτη, τιςδιαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.
Στις συζητήσεις θα μονοπωλήσουν ο προϋπολογισμός του 2014, τα προαπαιτούμενα για την δόση του 1 δις ευρώ (αμυντικές βιομηχανίες, κώδικας δικηγόρων, διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων), όπως και τοχρηματοδοτικό κενό. Μέχρι και την Παρασκευή η άφιξη των εκπροσώπων της τριμερούς είχε εξελιχθεί σε θρίλερ αφού μετά από ένα σχετικό τηλεγράφημα του Reuters, η Κομισιόν δεν επιβεβαίωνε ότι ο εκπρόσωπός της θα έρθει ενώ το ΔΝΤ έλεγε πως όλα θα γίνουν όπως έχουν προγραμματιστεί.
Σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού με τις "σκληρές" διαπραγματεύσεις και τις "κόκκινες" γραμμές της κυβέρνησης, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 θα είναι μεγαλύτερο των 344 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και στοιχεία που θα καταδεικνύουν ότι η ύφεση εφέτος θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αρχικώς εκτιμώμενα.
Μετά τις μεγαλόσχημες αντιρρήσεις σχετικά με το ύψος του χρηματοδοτικού κενού και τη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης τρόικας, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο συμφώνησε να συζητήσει το χρηματοδοτικό κενό από τα 2,9 δις όπου και το τοποθετεί η τρόικα.
Με πρώτο κομβικό σημείο το Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου, θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με στόχο αν θεωρηθεί ότι έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα να δοθεί πράσινο φως για τη δόση του 1,1 δις ευρώ η οποία εκκρεμεί δημιουργώντας μεγάλη πίεση στα οικονομικά του ελληνικού Δημοσίου.
Το δεύτερο κομβικό σημείο είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού 2014 και του Νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (ως το 2017) που θα πρέπει να έχουν "κλειδώσει" ως το τέλος του μήνα. Εάν δεν συμπεριληφθούν εκεί νέα μέτρα λιτότητας, επόμενο σημείο καμπής θα είναι ο Απρίλιος, όταν στον νέο έλεγχο της Τρόικας, θα κριθεί εάν χρειάζεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να πάνε όλα χρονικά προς τα πίσω, ώστε τα πολύ δύσκολα να συμπέσουν με την αρχή  της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους, ίσως και με κάποια σημάδια ανάκαμψης σε επίπεδο δεικτών, προκειμένου να μπορούν να πειστούν οι βουλευτές ότι θα πρόκειται πράγματι για την τελευταία φορά που θα ψηφίσουν περικοπές.
Στο τραπέζι μπαίνουν,λοιπόν, νέα σκληρά προαπαιτούμενα μέτρα:
Αναδιάρθρωση ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, διαθεσιμότητα, απολύσεις. Και τα τρία είναι ένα, δεδομένου ότι ως προς τις αμυντικές βιομηχανίες οι πιστωτές ζητούν λουκέτο, αντιμετωπίζουν το πρόγραμμα κινητικότητας ως προθάλαμο αποχωρήσεων από το Δημόσιο και ζητούν επιπλέον χιλιάδες άμεσες απολύσεις, χωρίς να εισηγούνται μεθόδους και κριτήρια.
Σε ό,τι αφορά στις αμυντικές βιομηχανίες, η κυβέρνηση προωθεί το διαχωρισμό του στρατιωτικού και του πολιτικού σκέλους χωρίς όμως να διευκρινίζει σε τι αριθμό απολύσεων αναφέρεται.
Ως προς τη διαθεσιμότητα, λείπουν τα 1349 ονόματα διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ από τη λίστα των 12.500 του Σεπτεμβρίου και θα ζητηθεί παράταση για το δεύτερο κύμα άλλων 12.500 του Δεκεμβρίου. Για τις 4.000 απολύσεις που προβλέπονται μέχρι το τέλος του χρόνου, η ελληνική πλευρά ζητά να συμπεριληφθούν οι συμβασιούχοι που μένουν στη θέση τους χάρη σε προσωρινές δικαστικές αποφάσεις και θα βρεθουν σύντομα στην έξοδο, αλλά οι πιστωτές το απορρίπτουν.
Η αποσπασματική/επιλεκτική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου θα αποτελέσει επίσης αντικείμενο συζήτησης με δεσμεύσεις από το οικονομικό επιτελείο ότι όλα θα διορθωθούν το 2014, ενώ σε σχέση με το ασφαλιστικό, που δεν έχει ακόμη κατατεθεί στη Βουλή, υπάρχει χάσμα απόψεων, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν δέχονται ως εφικτό στόχο την είσπραξη 500 εκ ευρώ από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.
TΡΙΤΗ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΒΡΟΥΤΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ – ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Το θέμα της μαύρης τρύπας των 500 εκατομμυρίων Ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, θα τεθεί στην αυριανή συνάντηση που θα έχουν οι εκπρόσωποι των δανειστών με τον Γιάννη Βρούτση. Ο υπουργός Εργασίας, έχει τονίσει ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις πέραν εκείνων που έχουν ήδη νομοθετηθεί.
Μιλώντας χθες στην Real News προανήγγειλε μειώσεις στα εφάπαξ, τα οποία μετά την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου από τον Ιανουάριο του 2014 αναμένεται να φθάσουν σε ορισμένες περιπτώσεις έως και το 30%.
Είπε όμως ότι δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση αναδρομική προσαρμογή των εφάπαξ.
Στην ίδια συνέντευξη εμφανίσθηκε αποφασισμένος να δοθεί τέλος στην εισφοροδιαφυγή,προαναγγέλλοντας κατασχέσεις ακινήτων για όσους έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΙΣ 6 ΝΟΕΜΒΡΗ
Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση νευρικής κρίσης, πολύ περισσότερο που την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου έχει κηρυχθεί γενική απεργία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Η κυβέρνηση τρέμει την λαοθάλασσα που θα ξεχειλίσει αυτή τη μέρα τους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας, γεγονός που μπορεί να αποτελέσειαφετηρία ανατρεπτικών εξελίξεων στη χώρα.
 ΑΝΑΡΤΗΣΗ  ΑΠΟ  "ISKRA"
ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: