Δημοσιεύετε στην εφημερίδα "το Ποντίκι"
Το κυβερνητικό σχέδιο «δώστα όλα στους έχοντες» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Πεδίο εφαρμογής, αυτή τη φορά, η αγορά των ακινήτων. Από την 1η Ιανουαρίου του 2014 ο έχων και κατέχων μεγάλη ακίνητη περιουσία θα πληρώνει λιγότερο φόρο για τα ακίνητα που έχει ήδη στην κατοχή του. Και θα μπορεί να συγκεντρώσει ακόμη περισσότερα ξεχνώντας τις επιβαρύνσεις του παρελθόντος.
Αν μάλιστα αξιοποιήσει αυτά τα ακίνητα για να εισπράξει εισόδημα, η φορολογική επιβάρυνση θα είναι αισθητά μικρότερη σε σχέση με όσα ισχύουν σήμερα. Το «κόκκινο χαλί» στους υποψήφιους αγοραστές στρώθηκε. Επειδή όμως είμαστε σε περίοδο μνημονίου, το κόστος αυτών των ελαφρύνσεων κάποιος πρέπει να το επωμιστεί. Οι «χρηματοδότες» βρέθηκαν:
♦ ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, οικοπέδων, ενός ή δύο διαμερισμάτων,
♦ «εισοδηματίες» που εισπράττουν δύο - τρεις εκατοντάδες ευρώ μηνιαίως από την ενοικίαση κάποιου ακινήτου,
♦ αλλά και όσοι αναγκάζονται να ξεπουλήσουν ακίνητο για να καλύψουν επιτακτικές οικονομικές ανάγκες.
Η επιχείρηση αντίστροφης αναδιανομής των φορολογικών βαρών – από τους έχοντες στους μη έχοντες – άρχισε.
Η πολιτική κατεύθυνση έχει καταστεί σαφής στους φορολογούμενους εδώ και περίπου έναν χρόνο, όταν ψηφίστηκε ο νέος νόμος για τη φορολογία εισοδήματος. Βάρη μετατοπίστηκαν από τις μεγάλες ανώνυμες εταιρείες προς τις μικρομεσαίες (ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες επιχειρήσεις).
♦ Για να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής στα διανεμόμενα κέρδη μερικών δεκάδων χιλιάδων Α.Ε. και ΕΠΕ (σ.σ.: πλέον φορολογούνται με 10%), εκατοντάδες χιλιάδες Ο.Ε. και Ε.Ε. θα κληθούν μέσα στο 2014 να πληρώσουν διπλάσιο ή και τριπλάσιο φόρο.
♦ Αφορολόγητο έπαψε να υπάρχει για τους εταίρους. Η «επιχειρηματική αμοιβή» καταργήθηκε και το όποιο κέρδος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων φορολογείται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%. Αν μάλιστα το κέρδος υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ, τότε ο φορολογικός συντελεστής εκτινάσσεται στο 33%.
Η τάση είναι σαφής: ζητάμε περισσότερο φόρο από τους πολλούς, προκειμένου να ελαφρύνουμε τους λίγους (και ισχυρούς). Η ίδια ακριβώς πολιτική έρχεται να εφαρμοστεί τώρα στην αγορά ακινήτων. Τι αλλάζει στην πράξη;
1 Ο φόρος κατοχής μειώνεται πάνω από 50% για τους λίγους που εμφανίζονται με ακίνητα αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ στο όνομά τους.
2 Η συγκέντρωση ακόμη περισσότερων ακινήτων από τους έχοντες φθηναίνει ακόμη και κατά 80%.
3 Η αγορά ακινήτων θα φορολογείται με συντελεστή μειωμένο κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες.
4 Το εισόδημα από τα ακίνητα θα φορολογείται λιγότερο ακόμη και κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτή η έκπτωση φόρου, όμως, δεν θα ισχύει για όλους, αλλά μόνο για όσους εμφανίζουν συνολικό εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ.
Είναι μια καθαρά κυβερνητική επιλογή. Η απόφαση να φορτωθούν τα βάρη οι πολλοί για να γλιτώσουν οι λίγοι δεν έχει επιβληθεί από την τρόικα. Άλλωστε την ίδια ακριβώς πολιτική εφάρμοσε η Νέα Δημοκρατία και τη διετία 2008-2009 με το ενιαίο τέλος ακίνητης περιουσίας. Αυτή τη φορά, βέβαια, το σχέδιο είναι πιο οργανωμένο.
Φόρος κατοχής
Το νομοσχέδιο που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση προβλέπει την κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας και του «χαρατσιού» της ΔΕΗ. Στη θέση τους θα μπει ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, ο οποίος στο εξής θα καλείται ΕΝΦΑ. Είναι ένας φόρος ο οποίος στην πράξη θα ωφελήσει τα μέγιστα τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Ένα παράδειγμα είναι αρκετό: Σε αυτό πρωταγωνιστεί ο ιδιοκτήτης μιας μονοκατοικίας 250 τετραγωνικών μέτρων στη Φιλοθέη και ενός εξοχικού 100 τετραγωνικών μέτρων στη Μύκονο. Τι πληρώνει σε ετήσια βάση ο ιδιοκτήτης των δύο πολυτελών ακινήτων μέχρι σήμερα; Χαράτσι της ΔΕΗ για τα δύο ακίνητα και φόρο ακίνητης περιουσίας για το άθροισμα της αξίας των δύο ακινήτων.
♦ Το ακίνητο στη Φιλοθέη βαρύνεται με Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων ύψους περίπου 4.000 ευρώ.
♦ Το ακίνητο στη Μύκονο επιβαρύνεται με περίπου 1.300 ευρώ, ποσό το οποίο καταβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
♦ Δεδομένου ότι η αντικειμενική αξία των δύο ακινήτων μπορεί να φτάνει γύρω στα 1,45 εκατομμύρια ευρώ, μόνο για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας προκύπτει ετήσια επιβάρυνση 8.900 ευρώ.
Το άθροισμα των τριών επιβαρύνσεων ανεβαίνει στα 14.000 ευρώ. Πόσα θα πληρώνει ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης από την 1.1.2014; Περίπου 14.120 ευρώ. Κι έρχεται το σχέδιο νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
Στη χειρότερη των περιπτώσεων, για τα δύο αυτά ακίνητα η επιβάρυνση θα φτάσει τα 7.000 ευρώ, καθώς, ακόμη και στην ακριβότερη «ζώνη» να κατατάσσονται αυτά τα ακίνητα (ούτε η Μύκονος έχει την ίδια τιμή ζώνης σε όλη την επιφάνεια του νησιού ούτε η Φιλοθέη είναι εξίσου ακριβή σε όλα τα σημεία της), ακόμη και νεόδμητα να είναι, ο φόρος είναι δύσκολο να ξεπεράσει τα 20 ευρώ ανά τετραγωνικό. Σε κάθε περίπτωση, η έκπτωση φόρου για τον έχοντα ακίνητα αντικειμενικής αξίας κοντά στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ υπερβαίνει το 50%.
Φόρος συγκέντρωσης
Ένα σοβαρό αντικίνητρο για τους έχοντες και κατέχοντες στο να προχωρήσουν σε αγορά ακινήτου ήταν και ο υψηλός φορολογικός συντελεστής βάσει του οποίου θα καλούνταν να πληρώσουν αν προχωρούσαν σε περαιτέρω διεύρυνση της ακίνητης περιουσίας τους. Ειδικά μετά το πρώτο μνημόνιο, ο φορολογικός συντελεστής για κάποιον που θα εμφανιζόταν να ξεπερνάει – σε όρους αντικειμενικής περιουσίας – το φράγμα των 5 εκατ. ευρώ έφτανε το 2%.
Δηλαδή ιδιοκτήτης ακινήτων αξίας 5 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα αποφάσιζε να αγοράσει άλλο ένα διαμέρισμα αξίας 200.000 ευρώ, γι’ αυτό το τελευταίο διαμέρισμα θα έπρεπε να πληρώνει κάθε χρόνο 4.000 ευρώ στην εφορία. Τι θα πληρώνει με τον νέο νόμο; Από 2,9 έως 21,3 ευρώ ανά τετραγωνικό. Και 200 τ.μ. να είναι αυτό το ακίνητο, η επιβάρυνση δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 700 ευρώ. Στην προκειμένη περίπτωση η έκπτωση ξεπερνάει το 82%.
Μέσα από τις δηλώσεις που θα κληθούμε να υποβάλουμε μέσα στο 2014 θα φανούν οι επιπτώσεις από την αλλαγή στον μηχανισμό φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια. Οι έχοντες λίγα είναι σαφές ότι χάνουν. Θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 11%, ενώ μέχρι και φέτος θα μπορούσαν ακόμη και να απαλλάσσονται κάθε φορολογικής επιβάρυνσης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εμφάνιζαν άλλα εισοδήματα στο όνομά τους.
Και οι έχοντες πολλά εισοδήματα; Οι ελαφρύνσεις είναι πολύ μεγάλες. Ιδιοκτήτης ακινήτου εισπράττει 12.000 ευρώ από ενοίκια, ενώ τα υπόλοιπα εισοδήματά του ανέρχονται στις 100.000 ευρώ.
Τι πλήρωνε μέχρι σήμερα; Το ενοίκιο φορολογούνταν με συντελεστή 45% συν 4% που είναι η εισφορά αλληλεγγύης. Σύνολο; 49% συν 1,5% που είναι ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων, 50,5% ή περίπου 6.000 ευρώ.
Τι θα πληρώνει ο ίδιος ιδιοκτήτης από εδώ και στο εξής; Το ποσό των 12.000 ευρώ θα φορολογείται με συντελεστή 11%. Ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων καταργείται, ενώ η εισφορά αλληλεγγύης θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται με συντελεστή 4%. Σύνολο επιβάρυνσης; 15% ή 1.800 ευρώ. Η μείωση της επιβάρυνσης (από τα 6.000 ευρώ στα 1.800 ευρώ) ισοδυναμεί με έκπτωση φόρου της τάξεως του 70%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου